На фото зліва - поверхня титанової пластини (голий метал, мікроскоп XS 6220, 100*). На фото праворуч - поверхня пластини змінена до АНАТАЗИ з кремнієм (Oberig-Si, мікроскоп XS 6220, 100*)

Запропонована технологія дозволяє використовувати природні властивості окису титану у формі анатазу для створення антибактеріального покриття на імплантатах з титанових сплавів. Нову технологію українські вчені винайшли та запатентували за підтримки українського бізнесмена Володимира Манукяна.

Нову технологію зі зміни поверхонь титанових імплантів, які застосовуються в травматології та ортопедії для лікування переломів при наявності загрози нагноєння (відкриті переломи, вогнепальні травми тощо), дефектів кісток в онкологічних пацієнтів, запропонували науковці з Харкова та Сєвєродонецька.

Відео дня

Для розробки та впровадження винаходу їм знадобився понад рік лабораторних досліджень й експериментів. Отримавши технологію набуття антибактеріальних властивостей поверхонь титанових імплантів, вчені Луганського державного медичного університету (м. Сєвєродонецьк) спільно з інженерами-розробниками Харківського заводу «Восток-Н» змінили властивості ортопедичних імплантатів.

Нові титанові імплантати: у чому унікальність технології

Головною особливістю модифікації поверхні титанових сплавів є антибактеріальне покриття, створене за унікальною технологією.

«В антибактеріальному покритті титанових імплантів ми використовуємо одну з форм окису титану на поверхні у вигляді анатазу, яка утворюється внаслідок мікродугового окислення титану, але з додаванням кремнію. Це дуже важливо для хірургії, адже, незважаючи на асептичні умови в операційних і застосування антибіотиків, ризик гнійно-септичних ускладнень при лікуванні на сьогодні досить великий», - розповідає хірург-травматолог, доцент Луганського державного медичного університету, кандидат медичних наук Олександр Самойленко.

Олександр Самойленко, хірург-травматолог, доцент Луганського державного медичного університету, кандидат медичних наук

Він також зазначив, що, за статистикою, при оперативному лікуванні переломів нагноєння виникають у 5-10% випадків, а при ендопротезуванні – в 1-3%. У пацієнтів з онкологічними захворюваннями після імплантації мегапротезів через змінений імунітет кількість нагноєнь може досягати  16%.

«Один зі шляхів профілактики виникнення нагноєнь – це застосування матеріалів з антимікробними властивостями. І це стосується всіх галузей хірургії: онкологія, нейрохірургія, протезування, військово-польова хірургія, стоматологія, кардіохірургія», - наголосив Олександр Самойленко.

Титанові імплантати з антибактеріальним покриттям з анатази з кремнієм застосували в лікарні Сєвєродонецька

Перші 5 операцій із застосуванням нових пластин з антибактеріальним покриттям «Оберіг-Si» (заводська назва), провели в лікарнях Сєвєродонецька і Кремінна Луганської області. Прооперували пацієнтів з травматологічними проблемами – їм зробили часткову або повну заміну пошкоджених частин скелета. Одному з пацієнтів з онкологічним ураженням щелепи за допомогою інноваційного імпланта інтраопераційно замістили субтотальний кістковий дефект, що дозволило відновити функцію нижньої щелепи.

«Завдяки антибактеріальному покриттю знижуються ризики нагноєння, важкі метали сплаву імпланта не впливають на загоєння тканин рани й організм в цілому. Для додання антибактеріальних властивостей імплантам пропонується використовувати срібло, а також деякі інші матеріали. Але з часом покриття зі срібла відшаровується, «оголюється» поверхня імпланта. Виникає ризик «металозу» (реакція тканин на метал) і нагноєння. Нова ж технологія захищає організм пацієнта від шкідливих домішок з імплантів, таких як алюміній, ванадій, марганець. Поверхню назвали «ОБЕРІГ», що зрозуміло й українською, і російською. І це дуже важливо, «ОБЕРІГ» захищає всіх, хто потрапляє під його «покров», - пояснив Олександр Самойленко.

Відкриття українських вчених допоможе розвитку вітчизняної хірургії, наприклад, пацієнтам після кардіологічних операцій, коли із серцем після операції вже все гаразд, але на місці розтину грудини виникло незрощення або нагноєння. Найчастіше кардіологічні пацієнти обирають для стентування імпланти з керамічним покриттям, а не «голі» титанові стенти. Адже для скріплення грудної клітки наразі подібних пропозицій немає. Титановий імплантат з ОБЕРІГОМ не тільки перешкоджає утворенню бактеріальної плівки, але й краще приживається. Проте держава виділяє недостатньо коштів для виробництва імплантів і досліджень властивостей різних покриттів поверхонь. У зв'язку з цим українським ученим залишається розраховувати лише на підтримку бізнесменів і благодійних фондів.

Виробництво титанових імплантів з інноваційним покриттям планують зробити масовим

«Держава не виділяє кошти на винаходи. А якщо й виділяє, то дуже мало, їх не вистачає. Допомагає бізнес. Приміром, повну підтримку останнім розробкам надавав бізнесмен Володимир Манукян. Завдяки йому проводилися дослідження, і виробництво, й операції», - зазначає хірург-травматолог Олександр Самойленко.

«Я народився і виріс у промисловому регіоні і точно знаю, як часто серйозні травми, пов'язані з переломами, а також неправильне лікування може змінити долю і життя людини. Коли дізнався, що харківські вчені працюють над створенням технології, здатної допомогти людям з переломами та патологіями опорно-рухового апарату людини – питання про підтримку було очевидним. Також я опікуюся групою розробників, що займаються лікуванням так званих «кришталевих людей». Впевнений, титанові імплантати, створені за інноваційною технологією, дадуть шанс людям з таким діагнозом жити повноцінно», - зазначив Володимир Манукян.

Володимир Манукян, український бізнесмен

Він також наголосив, що після того, як перші п'ять імплантів були успішно застосовані для лікування пацієнтів у Луганській області, він має намір сприяти налагодженню їхнього виробництва.

Володимир Манукян – український бізнесмен, який займається благодійною діяльністю і підтримкою українського боксу. Минулого року він заснував спеціальний фонд – «Ренесанс Медіко» для надання допомоги в лікуванні та фінансуванні операцій дітей з важкими діагнозами, а також виробництві унікальних імплантатів та пристроїв для лікування недосконалого остеогенезу.