Державний комітет ядерного регулювання України завершив процес ліцензування використання покращеного російського ядерного палива ТВСА і дозволив застосовувати його на атомних станціях України без обмежень.

Про це УНІАН повідомив віце-президент НАЕК «Енергоатом» Володимир БРОННИКОВ.

Він уточнив, що Держатомрегулювання ухвалив таке рішення в травні за підсумками розгляду документації, наданої «Енергоатомом».

Відео дня

"ТВСА пройшли всю кампанію, до них немає зауважень ні щодо критичних параметрів, ні щодо поведінки конструкцій. Ми представили регулятору всі документи щодо кампанії, і регулятор дав дозвіл на повне завантаження", - сказав він.

Першою українською АЕС, яка почала використовувати російські збірки нового покоління, була Запорізька АЕС, що завантажила їх в 2003 році до третього блоку.

ТВСА - тепловиділяюча збірка нового покоління з жорстким каркасом, стійким до формозмінення, виробництва російського концерну «ТВЕЛ». ТВСА забезпечує можливість значного підвищення ефективності паливовикористання на АЕС за рахунок збільшення глибини вигорання палива і забезпечення тривалого експлуатаційного ресурсу. При допустимій сьогодні на АЕС України глибині вигорання палива 55 МВт доб./кг урану ТВСА має можливість досягнення глибини вигорання палива 68 МВт доб./кг урану і можливість її використання в різних паливних циклах, таких, як діючий на АЕС України чотирирічний цикл, упроваджуваний на АЕС Росії п`ятирічний цикл і цикл з трьома перевантаженнями через 18 місяців. Також ТВСА може експлуатуватися в режимі добового регулювання потужністю енергоблоку АЕС.