Знайдено зв'язок між зайвою вагою посадовців і рівнем корупції / Кадр з фільму «Три товстуни» (Ленфільм, 1966 р.)

Нейромережа допомогла встановити зв'язок між рівнем корупції в країні та індексом маси тіла членів її уряду.

Читайте такожЗа півроку НАЗК нарахувало понад 2 тисячі корупціонерів

Як повідомляє Naked Science, соціолог з Бізнес-школи Монпельє Павло Блавацький (Pavlo Blavatskyy) використав у своєму дослідженні рівня корупції фотографії міністрів і нейромережу. Стаття про це опублікована в журналі Economics of Transition and Institutional Change.

Відео дня

Для свого дослідження Блавацький запрограмував і навчив нейромережу оцінювати індекс маси тіла (ІМТ) людини за фотографією, а потім «пропустив» через неї знімки 299 міністрів з 15 сучасних держав, пострадянських республік. Отримані цифри соціолог зіставив з п'ятьма різними оцінками рівня сприйняття корупції в цих країнах, у тому числі з даними Transparency International і Світового банку.

Найменший ІМТ визначено у членів урядів Естонії, Литви, Латвії та Грузії — держав, рівень корупції в яких вважається мінімальним на всьому пострадянському просторі.

Водночас, у таких країнах, як Туркменістан, Таджикістан та Узбекистан, міністри відрізняються високими показниками ІМТ.

«Медіанний індекс маси тіла міністрів високо корелює з усіма п'ятьма визнаними індикаторами сприйняття корупції, — пише Блавацький. — Прихована політична корупція стає видимою в буквальному сенсі — на фотографіях найвищих політичних діячів».

Автор вказує на ситуацію з Вірменією: після зміни уряду Сержа Саргсяна більш «струнким» кабінетом Пашиняна у 2018 році індекси корупції в цій країні показали істотне зниження.

Що стосується України, то показник ІМТ українських міністрів дуже високий – навіть вищий, ніж у Таджикистані. На думку вченого, це може говорити про неточності наявних оцінок корупції в країні.

Blavatskyy, 2020

Нагадаємо, в січні організація Transparency International оприлюднила щорічний рейтинг індексу сприйняття корупції за 2019 рік. Україна отримала у ньому 30 балів зі 100 можливих і посіла 126 місце зі 180. Таким чином, позиція України погіршилася, вона повернулася до рівня 2017 року. Її сусідами в рейтингу є Киргизстан, Азербайджан та Джібуті.