П'єр Агостіні, Ференц Крауш та Анн Л'ульє стали лауретами Нобелівської премії з фізики / фото Нобелівський комітет

Нобелівський комітет назвав лауреатів премії з фізики - П'єр Агостіні, Ференц Крауш та Енн Л'ульє. Нагороду вручили за експериментальні методи вивчення динаміки електронів у матерії.

"Нобелівська премія з фізики 2023 року присуджена П'єру Агостіні, Ференцу Краусу і Ганні Л'юйе "за експериментальні методи, що генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів в речовині", - йдеться в повідомленні прес-служби Фонду Нобеля.

Відзначається, що робота цих вчених дала нові інструменти з дослідження світу електронів всередині атомів і молекул. Вони показали, як створюються надзвичайно короткі імпульси світла, які можна використовувати для вимірювання швидких процесів, в яких електрони рухаються або змінюють енергію. Завдяки цьому стало можливим дослідження процесів, які настільки швидкі, що їх раніше не могли відстежити.

Відео дня

Вчені змогли створити короткі спалахи світла, щоб зробити знімки дуже швидкого руху електронів. Енн Л'ульє виявила новий ефект від взаємодії лазерного світла з атомами в газі. При цьому Агостіні та Крауш показали, що цей ефект можна використовувати для створення більш коротких імпульсів світла.

Нобелівська премія 2023 - що відомо

2 жовтня у Стокгольмі та Осло стартував Нобелівський тиждень, під час якого визначать лауреатів у поточному році за видатні наукові дослідження, революційні винаходи та значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

У перший день оголосили лауретів в області фізіології і медицини. Ними стали Каталін Каріко з Угорщини і Дрю Вайсман з США за розробку вакцини від COVID-19.

Розклад Нобелівської премії на інші дні:

  • 4 жовтня - хімія;
  • 5 жовтня - література;
  • 6 жовтня - мир;
  • 9 жовтня - премія шведського центрального банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

Вас також можуть зацікавити новини: