"Незабаром" ми отримаємо додаткову годину на добу / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Швидкість обертання Землі поступово сповільнюється, і приблизно через 200 мільйонів років тривалість однієї доби становитиме 25 годин. Про це розповіли вчені з Мюнхенського технічного університету, які намагаються покращити точність вимірювань цього процесу.

Той факт, що Земля поступово "пригальмовується", відомий досить давно. Як пише earth.com, в епоху динозаврів (тобто 200 мільйонів років тому) доба тривала лише 23 години, а 1,4 мільярда років тому — лише 18 годин 41 хвилину. 

Дослідники Мюнхенського технічного університету запустили тривалий експеримент, заснований на використанні кільцевого лазера, аби точно вимірювати обертання Землі і відстежити динаміку зміни швидкості цього обертання. 

Відео дня

Цей лазер працює в спеціально розробленій камері під тиском, закопаній на глибині 6 метрів під землею. Він складається з лазерного кільцевого гіроскопа та "іподрому" шириною близько 4 метрів, ретельно відкаліброваних, щоб зовнішні фактори мінімально впливали на показання лазера.

Пристрій використовує складну систему лазерів і дзеркал для точного визначення відхилень у швидкості обертання Землі. На ці відмінності вказують коливання частот між двома лазерними променями, причому більші розбіжності вказують на швидше обертання. Головним досягненням  поточного експерименту є істотне підвищення точності вимірювань у порівнянні з попередніми дослідженнями. 

"[Розуміння] динаміки обертання важливе не тільки для астрономії, воно також нам терміново потрібне для створення точних кліматичних моделей і для кращого розуміння таких погодних явищ, як Ель-Ніньо. І чим точніші дані, тим точніші прогнози", — сказав керівник дослідницького проекту Ульріх Шрайбе.

Розуміння швидкості обертання планети неможливо переоцінити. Обертання Землі прямо впливає на клімат і погоду через так званий "Ефект Коріоліса" – інерційне переміщення повітряних і водних мас, прямими та опосередкованими наслідками якого зокрема стають циклони, пасати, океанічні течії та інші природні явища.

Інші матеріали про вивчення Землі

Як писав УНІАН, вчені знайшли нове пояснення, чому вулкани породжують лавові фонтани. Досі найпопулярнішою теорію було припущення про "швидкий підйом" магми, але зараз з’явилася інша теорія.

Також ми розповідали про нове відкриття, яке свідчить про проникнення води з поверхні Землі у внутрішні шари планети. Через це навколо земного ядра утворився специфічний шар, товщиною у сотні кілометрів.

Вас також можуть зацікавити новини: