Шкіра працює на базі нейроморфного процесора від Intel - Loihi / фото snob

Дослідники Національного Університету Сінгапуру (NUS) розробили надчутливу штучну шкіру.

Читайте такожВчені CERN відкрили нову "екзотичну" елементарну частинкуЯк пише «Сноб», шкіра працює на базі нейроморфного процесора від Intel - Loihi. Її сенсори можуть визначати текстуру, форму і ступінь жорсткості предметів в 10 разів швидше людського ока.

У перспективі здатність «відчувати» і точніше сприймати оточення дозволить використовувати штучну шкіру на роботах для догляду за хворими, а покращений дотик – автоматизувати хірургічні завдання.

Відео дня

Команда NUS зуміла навчити роботизовану руку, обтягнуту штучною шкірою, розпізнавати шрифт Брайля з точністю більш ніж 92%. При цьому чіп, на базі якого працював пристрій, вимагав у 20 разів менше енергії, ніж стандартний процесор з архітектурою фон Неймана.

На наступному етапі вчені об'єднали чутливу шкіру з подієвою камерою, після чого доручили роботу відрізнити один від одного непрозорі контейнери, наповнені різною кількістю рідини. Додатково дослідники перевіряли здатність системи розпізнавати обертальне ковзання - це необхідно для стабільного захвату предметів.

В результаті експерименту Loihi обробляв дані з сенсорів на 21% швидше, ніж найпродуктивніший графічний процесор і споживав при цьому в 45 разів менше енергії.

Раніше УНІАН писав, як NASA і ESA показали фото Сонця, зняті з найближчої відстані в історії.