Вчені показали фото Сонця, зняте з найближчої в історії відстані / ESA

На перших знімках, опублікованих місією Solar Orbiter, якою керують космічні агенції США і Європи, видно особливі об'єкти на поверхні Сонця, яких досі людство не бачило. Їх вчені умовно назвали "багаттями" (campfires).

Ці мініатюрні сонячні спалахи можуть пролити світло на природу однієї з найбільших загадок зірки: чому її зовнішня атмосфера більш гаряча, ніж її поверхня. Про це пише Newsweek.

"Це фото, які були зроблені з найближчої відстані від Сонця. І наша подорож через внутрішнє коло Сонячної системи тільки почалася", - сказав вчений проекту Solar Orbiter від Європейської космічної агенції (ESA) Даніель Мюллер.

Читайте такожУ NASA опублікували відео всіх подій на Сонці за 10 років (відео)

"Насправді ми наблизимося до Сонця навіть ближче, ніж Меркурій, найперша планета в системі. Найбільше нас вразила дуже висока якість перших знімків, а також те, що команди всіх десяти інструментів на борту апарата змогли завершити всі початкові тести й налаштування вчасно, попри виклики пандемії COVID-19", - додав він.

Видання зауважує, що попередній апарат NASA під назвою Parker Solar Probe підійшов до Сонця значно ближче. Але на відміну від Orbiter на його борту не було телескопів, здатних робити знімки зірки напряму.

Фото, які виявили так звані "багаття", були зроблені інструментом під назвою Extreme Ultraviolet Imager (EUI) 30 травня, коли Solar Orbiter перебував на відстані 48 мільйонів миль від Сонця. Фактично він був на середині шляху від Землі до зірки.

"Це лише перші фото, а ми вже бачимо цікаві нові феномени. Ми не очікували, що такі чудові результати будуть з самого початку", - сказав Мюллер.

Зображення "багаття" на Сонці, коло внизу дорівнює розміру Землі в порівнянні / ESA

"Так звані "багаття" - це, вірогідно, мікроскопічна версія сонячних спалахів, які щонайменше в мільйон разів менш яскраві. Вони лишаються загадкою. Але один з інструментів під назвою SPICE, яким я керую, добре налаштований, щоб дослідити її", - пояснив вчений Анджей Флудра. 

Вчені місії вважають, що дослідження цих мініатюрних спалахів на Сонці може допомогти відповісти на питання, яку роль вони відіграють в нагріванні зовнішнього шару атмосфери зірки, яку називають "короною". Її температура в 300 разів або більш ніж на мільйон градусів за Цельсієм вища, ніж поверхня Сонця.