Людство зробило крок до квантового Інтернету / hungryshark.ru

Фахівці компанії Toshiba заявили, що поставили новий рекорд по дальності безперервного квантового зв'язку через оптоволокно – 600 км. Цей прорив наближає перспективу створення так званого квантового Інтернету.

Як повідомляє New Atlas, в сучасних комп'ютерах інформація кодується в бітах, які можуть представляти нуль або одиницю. Але в квантових комп'ютерах інформація кодується із застосуванням химерної логіки квантової фізики - біти можуть одночасно представляти як нуль, так і одиницю (так звані кубіти).

Завдяки цьому квантові комп'ютери теоретично будуть набагато продуктивнішими і зможуть вирішувати завдання, недоступні сучасним системам. Крім того, парадокси квантової фізики повинні зробити такі мережі невразливими для хакерів. 

Відео дня

Однак на сьогодні розвиток квантових технологій стримується тим, що кубіти чутливі до впливу навколишнього середовища – навіть температура і вібрація може нашкодити даним. Через це передача інформації квантовими мережами на великі відстані залишається складним завданням.

Читайте такожReuters: Виробництво смартфонів і комп'ютерній ютерів під загрозою через дефіцит мікрочіпів у світі

У Toshiba частково вирішили цю проблему за допомогою нової технології дводіапазонної стабілізації з'єднання. Вчені змогли підтримувати постійний квантовий сигнал, що дозволив передавати дані по оптоволоконної мережі довжиною понад 600 км – приблизно в шість разів далі, ніж в попередніх дослідах.

Це не найдальша квантова передача в цілому, по супутниковому з'єднанню раніше вдавалося досягти дальності в 1200 км. Але для квантового Інтернету знадобиться поєднання супутників і оптоволокна.

Вас також можуть зацікавити новини