"Гіганто" просто не зміг адаптуватися до нових кліматчиних умов / ілюстративний скріншот

Гігантопітек мешкав у південно-східній Азії 2 мільйони років тому, його зріст становив три метри, а вага - 200-300 кг. Це був найбільший примат, який коли-небудь жив на Землі, але чому – і коли – наш далекий родич вимер, досі залишалося загадкою. Втім, тепер дослідники кажуть, що величезна мавпа стала жертвою невдалого вибору їжі, коли її ласощі стали дефіцитними. Про це йдеться у матеріалі видання Nature.

Попередні дослідження показали, що ареал гіганта значно скоротився приблизно 330 000 років тому, але виявити причину його вимирання було складно, оскільки було незрозуміло, коли саме він був знищений.

Доктор Кіра Веставей з Університету Маккуорі, співавтор дослідження, зазначила, що якщо у вас немає точної шкали часу, "ви просто шукаєте підказки не в тих місцях".

Відео дня

"Вважалося, що погіршення стану лісів стало причиною його загибелі, оскільки він не міг жити на відкритих луках, але наше дослідження показує, що це відбулося приблизно 200 000 років тому, коли гігантопітек уже вимер", - стверджує вчена.

За її словами, результати дослідження показали, що примати здебільшого ласували листям і квітами замість фруктів. Однак "гіганто", який був менш мобільним і здатним добувати їжу, застосував інший підхід.

"Ключем до виживання було те, що вони використовували як запасну їжу. "Гіганто" вибрав дуже непоживну резервну їжу — він їв дуже волокнисті речі, такі як кора та гілки. ... Він просто не зміг адаптуватися", - каже Веставей.

Професор Ерве Бохеренс з Університету Тюбінгена, який не брав участі в дослідженні, сказав, що його попередні дослідження також підкреслили відсутність гнучкості в загибелі "гіганто", припускаючи, що він застряг на дієті з рослинами з густих лісів, навіть якщо інші види на тому самому місці споживали траву з середовищ савани.

Останні археологічні відкриття

Науковці нарешті розгадали таємницю бабуїнів Стародавнього Єгипту. Виявилося, що цих мавп, як і багатьох інших тварин, муміфікували як жертви богам після їх смерті.

Також УНІАН повідомляв, навіщо нашим предкам-мавпам знадобилися гнучкі плечі та лікті.

Вас також можуть зацікавити новини: