Ілюстрація / REUTERS

Вчені з Туреччини і США знайшли перші докази загибелі людини від падіння метеорита.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Meteoritics & Planetary Science.

Так, у Головному управлінні державних архівів при президентові Турецької Республіки були знайдені документи, згідно з якими інцидент стався 22 серпня 1888 року.

Відео дня

Метеорит, який увійшов в атмосферу Землі у вигляді вогняної кулі о 20:30 за місцевим часом, убив одну людину і паралізував іншу в Сулейманії (Ірак). В тексті, написаному на османською мовою, згадується "дощ" із каменів, який обрушився на село, і пошкодження посівів, що вказують на вплив ударної хвилі.

Читайте такожМетеоритне диво: з’явилися фото зорепаду Ліриди (фоторепортаж)

Досі не було відомо про загибель хоча б однієї людини від падіння небесного тіла, попри те, що небезпечні інциденти відбувалися кілька разів.

Наприклад, у 1954 році метеорит пробив дах будинку в американському штаті Алабама і поранив жінку на ім'я Енн Ходжес, яка отримала сильний удар і була госпіталізована. Також повідомлялося про падіння небесних тіл на дітей у Східній Африці і в США, що також не призвело до серйозної шкоди для здоров'я.

Вчені вважають, що можуть бути й інші подібні історичні свідчення, у яких можуть згадуватися жертви від падіння небесних тел. Наразі документи, написані на інших мовах, крім англійської, недостатньо вивчені й мало фахівців працює над їх перекладом на англійську.

Раніше УНІАН повідомляв, що телескоп NELIOTA, який з 2017 року спостерігає за Місяцем, нещодавно зміг помітити соте падіння метеорита на супутник Землі за два роки.