Мінкультури звернеться до компаній Google і Apple з вимогою вилучити додаток "ВКонтакте" / фото REUTERS

Міністерство культури та інформаційної політики звернеться до американських компаній Google та Apple з вимогою вилучити мобільний додаток «ВКонтакте» з переліку доступних для українських користувачів завантажень в онлайн-магазинах обох компаній.

Про це повідомила прес-служба відомства на своїй сторінці в соцмережіFacebook.

"Міністерство готує звернення до основних провайдерів програмного забезпечення (Apple, Google і інші) з вимогою вилучити мобільний додаток "Вконтакте" з переліку доступних завантажень для українських користувачів", - сказано в повідомленні.

У Мінкультури наголосили, що цей додаток може бути використано російськими спецслужбами для впливу на українців в умовах передвиборної кампанії.

Читайте такожДослідник кіберзагроз Лукаш Штефанко: найслабше місце системи Android-це магазин Google Play, у якому нерідко можна знайти шкідливі програми

Згідно з повідомленням, міністерство продовжує підтримувати санкції проти "ВКонтакте" і низки інших російських IT-платформ, які дозволили вдвічі знизити частку українських користувачів цих платформ, а також повністю витіснити окремі ресурси з українського інформпростору.

Блокування російських соцмереж і сайтів в Україні

  • Навесні 2017 року тодішній президент Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про блокування в Україні доступу до російських соцмереж "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, Mail.ru, а також про заборону використання бухгалтерського програмного продукту 1С.
  • 15 травня 2020 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 14 травня 2020 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яким продовжується дія заборони на російські соцмережі.
  • Днями представники соцмережі "ВКонтакте" заявили, що обійшли блокування на території нашої країни і відновили роботу мобільного додатку.
  • За оцінкою РНБО, оновлена ​​робота проксі (сервера-посередника, який дозволяє заходити на певну сторінку в інтернеті) у мобільному додатку "ВКонтакте" має на меті збір російськими спецслужбами даних про громадян України та інших осіб, що використовують додаток.
  • 14 вересня Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко доручив перевірити інформацію про можливе уникнення "ВКонтакте" блокування в Україні у зв'язку з проблемою дезінформації, яка поширюється в цій соцмережі.