Вчитель назвав справедливу вартість навчання в українському ВНЗ / фото ua.depositphotos.com

Рік навчання у виші в Україні має коштувати понад 30 тисяч доларів, впевнений найкращий вчитель України 2020 року Василь Дяків. Як він зазначив в інтерв’ю "24 каналу", у такому випадку вища освіта стане більше якісною та конкурентною.

За його словами, студенти мають цінувати своє навчання у виші і розуміти, що це – їхня перепустка у світ конкурентних зарплат. "Випускник вишу повинен бути впевнений, що заробить ті гроші, які витратив на навчання. … От де є в Україні конкурентні виші, які могли б змагатися з Гарвардом, Кембриджем, Оксфордом? Якщо наші ЗВО у першій тисячі рейтингу з'являються, то це вже оу. Але чому ми не тягнемося до першох десятки?", – зауважив вчитель історії.

Крім того, Дяків переконаний, що Україні потрібно зменшити кількість закладів вищої освіти. На його думку, якщо по всій країні буде лише 10-30 вищих навчальних закладів, то національний мультипредметний тест (НМТ) стане інструментом вступу у виші лише для 2-5% випускників шкіл.

Відео дня

Серед вже наявних якісних вишів він виокремив Український католицький університет. "Але він приватний. Подивіться скільки коштує там навчання – і все стане зрозуміло. Адже у виші розуміють: якщо ми хочемо, щоб за навчання платили таку суму, то мусимо давати якісну освіту", – каже Дяків.

Освіта в Україні - важливі новини

З 2024 року в Україні можуть перевести школи на 12-річну систему освіти. Поки  проводяться дослідження та дискусії щодо цього.

Крім цього, Міністерство освіти та науки розробило альтернативний чинному підхід до державного фінансування вищої освіти. Новий підхід передбачає держзамовлення на основні спеціальності та грантове фінансування інших.

Вас також можуть зацікавити новини: