Супутник "Січ-2-30 « / фото КБ»Південне"

З українським супутником дистанційного зондування Землі "Січ-2-30" немає стійкого зв'язку через низку зовнішніх факторів, роз'яснили у "Конструкторському бюро" Південне".

"Після відокремлення космічного апарата з ним було встановлено зв’язок та отримано телеметричну інформацію, що підтвердила працездатність бортової апаратури", - йдеться у повідомленні.

Проте, за словами фахівців, низка зовнішніх чинників, пов’язаних з особливостями кластерного запуску, не дозволила встановити стійкий зв'язок з космічним апаратом під час критично важливих перших сеансів і забезпечити своєчасну побудову його штатної орієнтації.

Відео дня

"Орієнтація залишилася такою, коли на робочі поверхні сонячної батареї потрапляє лише відбите від поверхні Землі сонячне випромінювання або короткочасне пряме випромінювання під досить малим кутом", - пояснили в КБ.

Це, своєю чергою, і призвело до негативного впливу на енергетичний баланс апарата, кажуть розробники супутника. Вони провели його перезавантаження в енергозберігаючий режим.

"За результатами наступних сеансів зв’язку відмов бортової апаратури не виявлено", - зазначили в КБ.

Зараз фахівці Національного центру управління та випробувань космічних засобів разом з фахівцями "КБ "Південне" забезпечують зв'язок з космічним апаратом та аналізують телеметричну інформацію, готуючись до продовження льотних випробувань, додали в прес-службі.

Читайте такожУкраїнський супутник "Січ" вийшов на зв'язок після перебоїв з енергієюЗапуск супутника "Січ-2-30": що відомо

Як повідомляв УНІАН, український супутник дистанційного зондування Землі "Січ-2-30" був виведений на розрахункову орбіту 13 січня о 18:51:58 за київським часом в результаті кластерного пуску ракети-носія Falcon 9.

Супутник "Січ-2-30" є модифікацією супутника "Січ-2", запущеного в 2011 році.

Державне космічне агентство України в рамках реалізації нової космічної програми на 2021-2025 роки планує запустити в космос сім супутників.