Журналіст на зустрічі з "СБУшником" / фото Країна

Журналісти 10 днів стежили, записували і документували "співробітника СБУ", який погрожував розправою журналісту, який сфотографував в травні цього року віллу президента Петра Порошенка в іспанській Марбельї.

Видання "Страна" стверджує, що "СБУшник вимагав, щоб журналіст постачав йому інформацію про те, що відбувається в редакції".

У разі відмови від співпраці – обіцяв великі неприємності (аж до побиття, ув'язнення і проблем у мами).

Видання стверджує, що незабаром після публікації матеріалу про вілли Порошенка за журналістом встановили зовнішнє спостереження, його телефон поставили на "прослушку", про що журналіст повідомив у редакції, однак фактичне і формальне підтвердження цього довгий час не могли отримати.

Читайте такожЖурналісти програми "Гроші" розкрили головну таємницю місця зборів партії Порошенка (відео)

Але пізніше його затримала поліція за покупку марихуани. За словами журналіста, його силою помістили в машину.

"Всього їх було близько семи осіб. Потім мене відвели на розмову з якимись незрозумілими двома, які представилися співробітниками СБУ, показавши службові посвідчення. Один з них назвався Саша. Світловолосий, зростом десь 1,78, худорлявий, з легкої неголеністю і бакенбардами", — розповідає він.

Далі вони відвезли його в одне з відділень поліції і не давали викликати адвокатів. Журналіста утримували в поліції всю ніч і відпустили лише за умови, що він почне співпрацювати з СБУ.

"Під таким жорстким тиском вони змусили мене підписати документи про співпрацю з СБУ за регулярним "зливом" інформації", - каже журналіст.

"Співробітник СБУ" поставив умову – інформувати його у телефонному режимі. Канал комунікації для спілкування СБУшник вибрав Telegram.

На одній із зустрічей він намагався залякати журналіста, прямо погрожуючи йому розправою у разі відмови від співпраці або ж "зливу" інформації про спілкування з СБУ.

Запис розмови. Відео містить нецензурну лексику!

Пізніше журналістам вдалося сфотографувати і зняти на відео "СБУшника". Також вони встановили номер машини, на якій він приїхав разом з водієм - сіра Skoda Octavia з держномером AA5782IM. Їм вдалося дізнатися, що ця машина зафіксована для роботи на "наружку" СБУ.