Епіфаній зазначив, що зараз помісна церква налічує приблизно 7000 парафій в Україні / фото УНІАН

Керівні органи нової Української православної церкви будуть сформовані протягом одного-двох місяців після отримання Томосу про автокефалію.

Про це в інтерв'ю телеканалу "1+1" у неділю ввечері, 16 грудня повідомив новообраний предстоятель помісної православної церкви України митрополит Епіфаній.

"Першим рішенням нам, звичайно, потрібно сформувати відповідні керівні органи, бо на Об'єднавчому соборі ми ухвалили статут, але він буде утверджений Томосом, бо статут побудований на нормах, які прописані у Томосі. Після отримання Томосу ми станемо вже повноцінною автокефальною православною церквою, визнаною Вселенським православ'ям", - розповів Епіфаній.

Читайте такожПредстоятель єдиної УПЦ Епіфаній розповів про статус Філарета та головний собор нової церкви

"Після отримання Томосу, а це різдвяний цикл, коли багато свят випадає, тому протягом місяця-двох ми сформуємо ці керівні органи єдиної цекрви і будемо відповідно працювати у подальшому на розбудову цієї єдиної церкви", - додав митрополит.

Епіфаній зазначив, що на сьогодні помісна церква налічує приблизно 7000 православних парафій в Україні. 

Також він закликав парафії та священиків УПЦ Московського патріархату приєднуватися до Єдиної православної української церкви.

"Вони (парафії УПЦ МП - ред.) перебувають у лоні Російської православної церкви, маючи українську реєстрацію. Ми закликаємо після 15 грудня, собору, всіх наших співбратів із Московського патріархату прилучатися до Єдиної православної української церкви. Але ми повинні найперше показати нашу єдність будувати церкву на засадах любові, взаєморозуміння, братнього ставлення, бо зараз є багато тих, хто бажає перейти до Єдиної православної церкви, але вони перелякані. Вони до кінця не вірили і, напевно, зараз ще не вірять і сумніваються, що ця справа буде до кінця завершена. Але ми довели, ми об'єднались", - пояснив Епіфаній.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні.

Вселенський патріарх Варфломій підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України, блаженнійшому Епіфанію томос про автокефалію.

Читайте такожГлава нової Православної церкви в Україні митрополит Епіфаній: хто він (фото)

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому йдеться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України і вселенський патріарх підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.