Програми розслідувань “Схеми” та “Наші Гроші” можуть зникнути з ефіру UA:Перший / фото facebook.com/natalie.sedletska

20 грудня відбудеться засідання Наглядової ради Суспільного мовника, на якому, за інформацією журналістів, деякі члени ради можуть порушити питання щодо подальшого виходу в ефір програм антикорупційних розслідувань стороннього виробництва.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила головний редактор програми "Схеми" Наталка Седлецька.

"Незалежна програма розслідувань "Схеми", проект Радіо Свобода, що фінансується з бюджету США - не випадково з моменту створення уже 4 роки виходить саме на телеканалі UA:Перший. Перетворення державного мовника на суспільний, який слугує інтересам глядача, а не власника-олігарха, чи інтересам влади - це один зі здобутків українського громадянського суспільства за останні роки", - наголосила вона.

Відео дня

Седлецька зазначила, що завдяки партнерству Радіо Свобода з UA:Першим мільйони українців побачили розслідування, які викривають корупцію в найвищих ешелонах влади, незалежно від політичної приналежності фігурантів.

"Раніше ми вже отримували інформацію, що в Адміністрації президента України існує невдовлення тим, що в ефірі Суспільного, яке фінансується з державного бюджету, виходить програма розслідувань "Схеми", - розповіла головний редактор програми.

Крім того, за її словами, паралельно публічної гострої критики з боку окремих членів Наглядової ради НСТУ зазнавали саме ті матеріали журналістів "Схем", які безпосередньо стосувались Петра Порошенка.

Читайте такожЗнайдено зв'язок Павелка з власником офшору, через який ФФУ вивела $1 мільйон - "Схеми"

"Очевидно, в період передвиборчої кампанії влада найменше зацікавлена у трансляції та широкому розповсюдженні таких критичних програм. Зараз нам стало відомо про те, що окремі представники Наглядової Ради Суспільного шукають можливість спробувати прибрати нас з ефіру", - наголосила Седлецька.

За її словами, на голосування Наглядової ради готується проект рішення про те, що "на період виборів всі соціально-політичні програми НСТУ мають бути власного виробництва".

Також у порядку денному завтрашнього засідання є такий пункт: "Про особливості суспільно-політичного мовлення у виборчий період".

Журналістам голова Наглядової Ради НСТУ Тетяна Лебедєва підтвердила, що є низка членів наглядової ради, які вважають що "на аутсорсі" можуть бути будь-які програми, "крім новин і суспільно-політичних", а саме до них належать проекти антикорупційних розслідувань.

"Вона сказала, що їй не відомо про ініціативу відмовитись від сторонніх проектів саме на час найближчих виборів, але не заперечила, що таке питання може з’явитись під час самого засідання: "Ми підготували проект рішення і розіслали членам, вони можуть дописати все, що здається їм важливим та актуальним, я не можу їм заборонити", - передала слова Лебедєвої Седлецька.

"Ми, редакція програми "Схеми" не вбачаємо можливим впливати на членів Наглядової ради. Але ми вважаємо своїм обов'язком інформувати суспільство, в інтересах якого ми працюємо, що з ефіру Суспільного мовника вже найближчим часом може зникнути програма антикорупційних розслідувань "Схеми", а з нею і програма розслідувань "Наші Гроші з Денисом Бігусом" - проект наших колег, який також виходить на UA:Перший, маючи стороннє фінансування, а отже, також може потрапити під це завуальоване формулювання", - наголосила головний редактор "Схем".