На засідання суду у справі ПРавла Гриба українському політв'язню довелося викликати "швидку" / фото Ігор Гриб facebook

Сьогодні, 24 січня, під час чергового судового засідання у справі незаконно утримуваного в Російській Федерації українця Павла Гриба, ув'язненому довелось викликати "швидку допомогу".

Про це заявив батько політв'язня Ігор Гриб на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожУкраїнський політв'язень Гриб заявив про підміну ключового свідка у його справі

Відео дня

За його словами, ще в СІЗО Павло заявив про дуже погане самопочуття, але лікар, без огляду, виписав довідку для суду про задовільний стан здоров'я підозрюваного.

"Вже під час судового засідання була викликана "швидка допомога", фельдшер якої зробив Павлу знеболюваний укол та рекомендував 3 години полежати. Але суддя все одно продовжив засідання. Знущання над хворою людиною, а не судове засідання! Суддя "гнав" засідання, не реагуючи на протести адвоката.

Стосовно дій РФ на вимогу ЄСПЛ провести дообстеження Павла: прийшов гастроентеролог (так представився), здійснив зовнішній огляд (не торкаючись тіла) і виписав довідку про гарний стан здоров'я. 25 січня наступне засідання. А там і "справедливий вирок", - зазначив він.

Крім того, батько політв'язня повідомив, що судове засідання відбулося без участі українських журналістів.

"На судовому засіданні були присутні 2 журналісти з РФ. Жодного з України! Мабуть справа викраденого і безпідставно звинуваченого громадянина України нашим ЗМІ не цікава", - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Павла Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, на той момент член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії.

Читайте такожПолітв’язень Гриб практично осліп – адвокат (відео)

7 вересня 2017 року стало відомо, що Гриба утримують в слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують юнака в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі. У Гриба тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовилась надати дозвіл українським лікарям на відвідування й огляд українця в СІЗО. За даними МЗС, належного лікування юнак не отримує.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін утримання Гриба під вартою.

23 листопада 2018 року на судовому засіданні свідок сторони обвинувачення змінила показання на користь Гриба. Подруга Єршової частково відмовилася від своїх попередніх свідчень і заявила, що Гриб не обговорював з Єршовою плани теракту, і політика не була основною темою їхніх розмов.

12 грудня 2018 року Грибу в суді стало зле. Лікарі швидкої допомоги, які приїхали за викликом, заявили про необхідність обстеження Гриба. Засідання суду було перенесено на 21 грудня 2018 року, а обстеження так і не було проведено.

22 грудня 2018 року адвокат українського політв'язня Марина Дубровіна повідомила, що в Павла погіршується стан здоров'я, хлопець практично осліп та почав погано орієнтуватися, у нього погіршилася пам’ять.