На думку Євстратія, у Москви є наполегливе прагнення привласнити собі українську історію / Адміністрація Президента України

Москва ніколи добровільно не погодиться на відторгнення церкви України від Російської православної церкви.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря) під час круглого столу в Києві.

«Де є та ланка, яка сполучає весь спадок, всю славу, всю історію Візантійської імперії та Московії – Московського великого князівства, царства, Російської імперії, Радянського Союзу та сучасної кремлівської побудови (РФ), яку вони намагаються реалізувати? Без Києва, без нашої історії, без княгині Ольги, князя Володимира, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха – цієї ланки немає. Побудова є, концепція є, а ланки, яка б реально сполучала дві історії, немає», - заявив він.

Відео дня

Саме тому, на переконання Євстратія, в Москви є таке наполегливе прагнення привласнити собі українську історію.

Читайте такожМін'юст офіційно зареєстрував ПЦУ

Архиєпископ зауважив, що на свій ювілей предстоятель РПЦ Кирил півтора роки тому заявив, що «Київ - це наша священна земля, це як Мцхета для грузинів, як Косово для сербів, це наша купіль Хрещення, і тому ми ніколи не погодимося на відторгнення України від російської церкви».

«Москва ніколи не погодиться, отже причина не внутрішньо українська, причина не релігійна, тобто не йдеться про владу православ’я чи владу церкви, йдеться про цілком визначену історичну та ідеологічну концепцію. Київ для них є священна земля», - підкреслив владика.

Євстратій переконаний, що без історії, ідентичності та церкви України – Московська держава починається з часів Золотої орди, а це руйнує концепцію «Москва - третій Рим».

Як відомо, 31 січня предстоятель РПЦ Кирил заявив, що сподівається в майбутньому побувати в Києво-Печерській лаврі і зустрітися з віруючими Української православної церкви Московського патріархату.

"У мене зберігається надія, що я зможу помолитися в Києво-Печерській лаврі, зустрітися зі своїм віруючим народом, з єпископатом Української церкви, який сьогодні героїчно відстоює канонічне православ'я", - цитують Кирила низка російських ЗМІ.