Продану повернули закордонний паспорт і зняли браслет, звинувачення проти нього розвалилося, - адвокат

Про це повідомила адвокат Ольга Просянюк.

«Рішення суду абсолютно обґрунтоване. Спочатку до Мирослава Продана не застосовувався запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, його пересування в межах України судом не обмежувалися. У подібних випадках електронний браслет зазвичай не використовується. У ньому немає необхідності, контролювати пересування правоохоронцям не потрібно, це зайві незручності для всіх сторін. Ми з самого початку вказували на необґрунтованість застосування браслета, і суд взяв до уваги аргументи захисту», - пояснила адвокат.

За словами Просянюк, рішення суду повернути Продану закордонний паспорт пов'язане з відсутністю будь-яких підстав для обмеження пересувань.

Відео дня

«Мирослав Продан перебував за кордоном, коли слідство висунуло йому обвинувачення. Він одразу ж заявив, що повернеться до України, виконав обіцянку і сумлінно виконує покладені на нього обов'язки. Пам'ятайте, скільки було шуму через те, що слідчий вислав Продану повістку, а він в цей час знаходився на лікуванні в Німеччині? Влаштували грандіозний скандал, хоча після повернення Продана до України САП його так жодного разу і не викликала. У будь-якому випадку виїзд за кордон Мирослава Продана неможливий без дозволу прокурора САП. Повернення паспорта має, скоріше, символічне значення. Це свідчення того, що суду не надані докази висунутих звинувачень», - заявила адвокат.

Просянюк стверджує, що в матеріалах кримінального провадження поки немає жодного доказу, який підтверджував би версію слідства. За її словами, сторона звинувачення не може нічого знайти і нічого довести.

Адвокат також зазначила, що плани Мирослава Продана не змінилися, екс-керівник ДФС має намір залишатися в Україні, «йти до кінця» і спростувати висунуті проти нього звинувачення.

«Ми абсолютно впевнені, що звинувачення будується на сфабрикованих матеріалах, і зацікавлені в передачі справи в суд, оскільки повністю впевнені у виграші. Обіцяних доказів не виявилося, до суду звинуваченню йти ні з чим. На сьогодні справа остаточно розвалилася. Закрити її не наважуються з єдиної причини: доведеться відповідати на питання: хто і за чиєю вказівкою фабрикував матеріали», - зазначила адвокат.

Нагадаємо, Мирослав Продан був призначений в.о. глави ДФС у березні 2017 року, 5 вересня 2018 року подав у відставку за власним бажанням, щоб взяти участь в конкурсі на посаду керівника фіскальної служби.

16 листопада 2018 року САП заочно оголосила Мирославу Продану підозру у незаконному збагаченні, коли він перебував на лікуванні в баварській клініці. 26 листопада Продан повернувся до України після лікування. 4 грудня Солом'янський районний суд столиці обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.