Батько вбитої активістки Катерини Гандзюк заявив, що за ним стежать / УНІАН

Батько вбитої активістки Катерини Гандзюк Віктор Гандзюк заявив, що побоюється за своє життя.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні журналістам у Київському апеляційному суді, де сьогодні мали розглядатися скарги на рішення Шевченківського райсуду столиці про обрання запобіжного заходу голові Херсонської облради Владиславу Мангеру, підозрюваному в організації вбивства активістки.

Віктор Гандзюк зазначив, що підтримує апеляційну скаргу ГПУ, яка просить суд обрати Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту, і не підтримує адвокатів Мангера, які просять суд взагалі скасувати йому запобіжний захід.

Відео дня

“Я вважаю, що Мангер винний. І так вважала Катя. Вона завжди це говорила, підозрювала Мангера і мала для цього певні підстави. Перебуваючи на свободі, Мангер впливає на слідство, вдається до залякування свідків. І з моменту попереднього судового засідання я особисто став отримувати незрозумілі дзвінки на стаціонарний та мобільний телефони. З моменту попереднього засідання багато свідків стали отримувати погрози. Вони бояться свідчити далі, бояться за свою безпеку. А деякі готові відмовитися від свідчень. Боюся за свою безпеку і я”, - сказав він.

Також Віктор Гандзюк заявив, що поліція не здатна забезпечити безпеку ані йому, ані свідкам.

“Ми двічі просили надати державну охорону, і двічі нам у цьому відмовили”, - сказав він.

Разом з тим Віктор Гандзюк відмовився коментувати заяву Мангера про те, що до вбивства його доньки нібито причетний генерал СБУ Данило Доценко.

“Я не буду коментувати це”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого Шевченківський райсуд Києва обрав Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 3 березня з альтернативою внесення 2 млн 497 тис. грн. застави.

Того ж дня після внесення застави Мангер вийшов з СІЗО, а 18 лютого - на роботу.

Апеляційні скарги на рішення Шевченківського райсуду подали як адвокати Мангера, які просять скасувати запобіжний захід, так і прокурори, які наполягають на триманні Мангера під вартою без можливості застави.

Сьогодні, 21 лютого, засідання Апеляційного суду Києва з розгляду апеляції на запобіжний захід Мангеру було перенесено на 28 лютого через неявку адвокатів.

Довідка УНІАН. 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий хлюпнув сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічними опіками більш як 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

5 листопада в ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк.

4 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, відомому у кримінальному світі на прізвисько «Москаль-молодший». За словами генпрокурора, Левін достроково вийшов із в'язниці за «законом Савченко».

Читайте такожМангер відмовився дати показання щодо причетності генерала СБУ до вбивства Гандзюк - СБУ

10 грудня, за даними СБУ, Левіна було оголошено в міжнародний розшук.

11 лютого Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк. За словами генпрокурора, наразі слідство не зібрало доказів причетності інших посадових осіб до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера.

Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто умисного заподіяння смерті іншій людині, вчиненого з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто в скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, п.4, п.6, п.11, п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер звинувачується також за ст.258 КК «Теракт», цей злочин підслідний СБУ.

Також 13 лютого на засіданні суду Мангер заявив, що Гандзюк співпрацювала з СБУ, і зокрема, з генералом Данилом Доценком, який, як стверджує підозрюваний, «створив на території області кілька кримінальних угруповань, які займалися вирубкою лісу, рекетом і здирництвом».

«Це стало причиною конфлікту між СБУ і поліцією на Херсонщині. Я вважаю, що Доценко організував напад на Гандзюк з метою дискредитації поліції. Але після того, як результатом нападу стали дуже тяжкі наслідки, відбулося фізичне знищення Катерини і використання цієї трагедії в політичних цілях», - зазначив Мангер.

У СБУ назвали абсурдною і наклепницькою заяву Мангера про організацію генералом СБУ Доценком замаху на Гандзюк.