Вартість навчання в українських ВУЗах може різко вирости / фото belive.ru

З наступного року мінімальна вартість контракту на навчання в українських вишах на топові спеціальності може скласти 23,4 тисячі гривень. Такі зміни збирається прийняти Міністерство освіти.

На сайті відомства з'явився проект наказу "Про деякі питання запровадження індикативної собівартості", повідомляє "Обозреватель".

Читайте такожВ Україні стартує реєстрація на ЗНО: що потрібно знати майбутнім абітурієнтам

Відео дня

Фактично цим документом МОН встановлює мінімальну ціну контракту у виші. Тепер навчальний заклад, навіть якщо дуже захоче, не зможе запропонувати студентам ціну нижче, встановленої мінімалки, повідомляє видання. З 2021 року цей показник зросте ще на 20%, а з 2021 – на 30%.

Зміни торкнуться лише топових спеціальностей: право, журналістика, архітектура і будівництво, ветеринарія, охорона здоров'я, міжнародні відносини, культура і мистецтво, гуманітарні науки, соціальні та поведінкові науки, управління та адміністрування, сфера обслуговування, публічне управління та адміністрування.

А ось педагогічні, інженерні спеціальності, які в країні попитом не користуються, не входять в цей перелік. Причому рахувати ціну контракту будуть виходячи з витрат на навчання одного студента-бюджетника на рік.

Для столичних вишів, в яких вартість контракту на топові спеціальності починається в середньому від 30 тисяч гривень, такі зміни особливо не вплинуть. А ось у регіональних навчальних закладів, де вартість контракту часто коливається в межах 10-20 тисяч гривень, вартість навчання може різко зрости.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними Державної аудиторської служби України, українські заклади вищої освіти необґрунтовано завищують вартість навчання на контрактній основі.