Юрист пояснила нюанси законодавства щодо аліментів / фото УНІАН

В Україні закон, спрямований на боротьбу з боржниками по аліментах, передбачає арешт і примусові роботи для злісних неплатників.

Як реалізується дана норма на практиці, розповіла адвокат Катерина Власюк, передає «Обозреватель».

За словами юриста, якщо у боржника немає коштів, майна та доходів, йому дають час для того, аби знайти ці гроші. "Якщо проходить 6 або 8 місяців, у людини знову нічого немає, їй надсилають постанову, пропонують влаштувати на роботу. Якщо людина ухиляється від цих примусових робіт, на неї може бути накладено адміністративний арешт", – підкреслила вона.

Відео дня

Читайте такожВ Україні оголосили в розшук 12 тисяч боржників по аліментах

Власюк пояснила, що все це зроблено не для того, щоб порушити право людини на працю, а щоб "зафіксувати, що у людини є борг, і вона має розрахуватися".

Як зазначила адвокат, йдеться про державні роботи на базі місцевих адміністрацій. За її словами, місцева влада "буде комунікувати з виконавцями і повідомляти, де які є вакансії".

"Можуть бути різні ситуації – питання в тому, чи довго людина протримається на цих виправних роботах, людина може бути звільнена. Але всі ці норми працюють на те, щоб сказати людям – це можливо, але краще не доходити до цієї межі. Можливо, людина зрозуміє, наскільки це принизливо, наскільки не потрібно цього робити, влаштується на іншу роботу, заплатить ці борги. У нас не настільки високі аліменти можна отримати через суд, ці борги за бажання можна закрити", – заявила Власюк.

Також адвокат прокоментувала нинішній розмір аліментів в Україні (від 813 грн), що становить не менше 50% прожиткового мінімуму.

"Влітку були прийняті зміни, де судам рекомендують виносити рішення не нижче одного неоподатковуваного мінімуму (1626 грн). Як на мене, треба обраховувати споживчий кошик дитини і об'єктивно, неважливо, в якому регіоні, бюджет на дитину середній на місяць не менше 2000 грн", – зазначила вона.