Рейтинг міст було складено за 91 індикатором у тринадцяти сферах / фото vmr.gov.ua

Нещодавно у Києві нагороджували лідерів «Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України».

За оцінкою організації Transparency International України, яка здійснювала аналіз діяльності сотні міст, Вінниця стала «найпрозорішим» обласним центром. Про це повідомляється на офіційному сайті Вінницької міськради.

В загальному списку Вінниця посіла третє місце, покращивши свої показники на 21,3 бали. Для формування Рейтингу аналізувалось те, наскільки проактивно надається інформація громадянам, якість превентивних заходів з боротьби з корупцією та відкритість місцевої влади по відношенню до громадян, коли вони хочуть знати інформацію.

Відео дня

Читайте такожВінниця стала другим містом, у якому можна заплатити за проїзд в транспорті по SMS

Рейтинг міст було складено за 91 індикатором у тринадцяти сферах. Зокрема, бралися до уваги фінансова та бюджетна сфера, закупівлі, житлова та комунальна політика, освіта, соціальні послуги, інформація про роботу місцевої влади та ін.

 «Дотримання принципу прозорості в діяльності виконавчих органів міської ради є одним з ключових завдань мерії. Відповідні вимоги ставить міський голова Сергій Моргунов, тому Вінниця одна із перших почала здійснювати ряд кроків, які спрощують вінничанам процес отримання різної інформації. Наприклад, ми одні з перших почали здійснювати оприлюднення відкритих даних в машиночитному форматі; всі закупівлі здійснюються через систему «Прозоро»; у нас налагоджена комунікація із вінничанами за допомогою різних онлайн-інструментів; ми впроваджуємо кращі світові практики, зокрема, через конкурс «Бюджет громадських ініціатив» громада має можливість подавати свої ідеї для реалізації за кошти бюджету; на офіційному сайті регулярно здійснюється публікація рішень виконкому та міської ради. Це лише частина тих інструментів, які сприяють прозорості, відкритості та доброчесності діяльності органів місцевого самоврядування», - розповіла начальник інформаційно-аналітичного відділу департамент правової політики та якості Наталія Малецька.

Як повідомляють в  організації Transparency International України, яка формувала рейтинг, загальний рівень прозорості у розрізі 100 міст підвищився на 12% – від 30% у 2017 році до 41% у 2018. При цьому, 27 міст України отримали більше 50 балів зі 100 у 2018 році, порівняно з шістьма містами у 2017 році. Вінниця цього року додала 21,3 бала, в минулому році отримала 49 балів і була дев'ятою в рейтингу.

Голова правління Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин під час вручення нагород зазначив, що в Україні успішно триває процес децентралізації, і реформа може бути успішною лише за умови підзвітності влади. 

«Аналізуючи тенденції у сфері прозорості у містах, ми спостерігаємо, з одного боку, покращення загального рівня прозорості у розрізі 100 міст та готовність частини міських рад співпрацювати з громадою», – прокоментував результати дослідження голова правління Transparency International в Україні Ярослав Юрчишин.