REUTERS

Європейський Союз поклав на Росію відповідальність за здоров’я української льотчиці та народного депутата Надії Савченко і закликав її звільнити.

Про це йдеться у заяві речника Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні, поширеній сьогодні у Брюсселі.

Читайте такожСавченко не може бути розмінною монетою в руках Кремля - депутати Європарламенту

Відео дня

Рішення Московського міського суду про визнання законним продовження арешту Савченко до 13 травня несе тяжкі наслідки, тому що вона оголосила голодовку на знак протесту проти її незаконного викрадення з України та вивезення в Росію, «Росія несе відповідальність за її дуже крихке здоров'я», - сказано в заяві.

ЄС закликав російську владу «терміново звільнити Савченко з гуманітарних міркувань». «Це відповідатиме нещодавно узгодженому пакету заходів з реалізації Мінських домовленостей та прихильності звільнити всіх заручників і затриманих, які пов’язані з конфліктом в Україні», - наголошується в заяві.

Як повідомляв УНІАН, Савченко була викрадена бойовиками на Донбасі влітку 2014 року, а потім її перевезли в Росію, де звинуватили у причетності до загибелі російських журналістів. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон ще до їх смерті.

Читайте такожДерждепартамент США заявив про неприйнятність утримання Савченко під вартою

26 жовтня 2014 року на позачергових парламентських виборах Савченко була обрана народним депутатом за списком партії «Батьківщина». Верховна Рада делегувала її в ПАРЄ.

15 грудня Савченко оголосила голодовку.

Наприкінці січня цього року російські слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи - про незаконний перетин кордону.

25 лютого Московський міський суд визнав законним рішення Басманного суду Москви про продовження арешту Савченко до 13 травня.