На фрегаті "Гетьман Сагайдачний" пройшов концерт на підтримку моряків / фото facebook/navy.mil.gov.ua

На фрегаті Військово-морських сил Збройних сил України «Гетьман Сагайдачний» відбувся концерт на підтримку захоплених біля берегів анексованого Криму українських моряків. Про це повідомили у прес-службі ВМС України.

Читайте такожУкраїнський військовополонений моряк розповів Міятович про умови у СІЗО

«На фрегаті «Гетьман Сагайдачний» відбувся концерт на підтримку військовополонених моряків. Рок-гурт «Друже музико» на чолі з Максимом Трубніковим приєднався до всеукраїнської акції від «Музичного батальйону» і виступив з концертом на флагмані ВМС України перед військовими моряками та запрошеними гостями», – йдеться в повідомленні.

Відео дня

Заступник командувача ВМС ЗС України з морально-психологічного забезпечення Андрій Урсол зазначив, що концерт відбувся, аби привернути увагу до проблеми звільнення українських моряків.

“Сьогодні 24 військовослужбовці Військово-Морських Сил України перебувають у російському полоні. Щоб їх підтримати наші друзі з «Музичного батальйону» і рок-гурт «Друже Музико» завітали до нас з концертом і саме виступ на палубі військового корабля є дуже символічним. Таким чином ми вкотре хочемо привернути увагу українського суспільства до цієї проблеми і ми знаємо - це побачать і міжнародні засоби масової інформації”, - сказав він. 

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися в Одесу, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

Суд в Москві продовжив строки арешту полоненим українським військовим до кінця квітня.