Леонардо да Вінчі. Таємна вечеря, 1495-1498. Фото: Commons.wikimedia.org

Сьомий і останній тиждень Великого посту, що передує Великодню, під час якого згадується Таємна Вечеря, переказ на суд, розп'яття і поховання Ісуса Христа. Зокрема, протягом Страсного тижня згадують про останні дні земного життя Ісуса Христа, його страждання, розп'яття на хресті, смерть і наступне воскресіння.

Читайте такожВербна неділя 2019: значення свята, традиції та прикмети, які зцілюють

Церква особливо шанує ці дні, а віруючі прагнуть провести Страсний тиждень в духовних роздумах і молитвах, без сварок, образ і поганих вчинків, намагаються частіше відвідувати богослужіння у храмах.

Коли Страсний тиждень 2019:

Страсна седмиця або тиждень передує найголовнішому святу у православних - Великодню. 21 квітня буде свято Входу Господнього в Єрусалим, або Вербна неділя, а з понеділка, 22 квітня, і до Великої суботи, 27 квітня, і триватиме Страсний тиждень.

Страсний тиждень по днях:

Кожен день Страсного тижня називається Великим. У храмах проходять особливі служби - найбільш урочисті у всьому церковному році. У ці сім днів не святкують дні святих, не поминають померлих, не проводять вінчання і хрещення - всі обряди в цей час присвячені підготовці до Христового Воскресіння.

Великий понеділок: у цей день на церковних службах згадують сюжет зі Старого завіту - про патріарха Йосифа, проданому власними братами в рабство, а також прокляття Христом безплідної смоковниці, яка символізує нерозкаяну у своїх гріхах душу. Патріарх починає чин мироваріння. Цей ритуал відбувається раз на рік і являє собою виготовлення особливого освяченого ароматичного масла (миру), що застосовується для помазання після хрещення. Варять миро з суміші 50 різних масел, запашних трав і смол три дні.

Великий вівторок: богослужіння оповідають про те, як Христос говорив з людьми в Єрусалимському храмі, про його притчі учням: про таланти, воскресіння мертвих і Страшний суд.

Велика середа: по Біблії, Юда Іскаріот в цей день вирішив зрадити Христа за 30 срібняків. Також згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса і помазала їх миром. У храмі востаннє на Страсному тижні читається молитва з поклонами. Вважається, що Господь спокутував гріхи людей, і після Великої середи поклони під час літургії скасовуються до Трійці. В цей день віруючі намагаються сповідатися.

Великий четвер: Таємна вечеря. Увечері починається одна з найдовших служб в році, "Дванадцять Євангелій" (12 частин з чотирьох Євангелій), на якій згадують страждання Христа. Віруючі, які прийшли в храм стоять на ній із запаленими свічками, які, за традицією, намагаються не гасити до повернення додому. В цей день віруючим потрібно причаститися. Крім того, у Великий четвер готують будинок до Великодня - фарбують яйця, печуть паски, прибираются і перуть одяг, тому він отримав назву також Чистий четвер.

Велика п'ятниця: день жалоби, тому що в п'ятницю Христос був засуджений і розп'ятий. Служба присвячена спогадам про страждання Спасителя на хресті. З вівтаря виносять плащаницю, зображення Христа, що лежить у гробі, а віруючі вклоняються до неї.

Христос з терновим вінцем. Дірк ван Бабурен. 1622-1623. Фото: Commons.wikimedia.org

Велика субота: на урочистому богослужінні говорять про поховання Христа і його перебування у гробі. При цьому священики вже в цей день надягають світлі святкові шати. Освячують принесені людьми в храм паски, фарбовані яйця.

Головна служба починається увечері в суботу. В Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Віруючі зустрічають Великдень.

Страсний тиждень піст:

Піст на Страсному тижні є найсуворішим. Обмеження в харчуванні покликані тільки допомогти віруючим напередодні Великодня зосередитися не на фізичному, а на духовному, і не є самоціллю. Насамперед мова йде про внутрішнє покаяння в гріхах, поганих вчинках і думках. Віруючі намагаються приділяти увагу молитві, а не розвагам та метушні, більше допомагати ближнім.

Що ж стосується власне правил харчування, то вони теж залежать від конкретного дня Страсної седмиці. Найсуворіший в році піст починається у Великий понеділок. У цей день дозволяється їсти лише хліб, фрукти і овочі, а також мед і горіхи. У вівторок і середу можна також їсти сиру їжу без олії. У четвер - невелике послаблення, можна гарячу їжу рослинного походження з рослинним же маслом. У Страсну п'ятницю віруючі утримуються від їжі до винесення плащаниці на богослужінні. В суботу можна гарячу їжу без олії.

Що не можна робити на Страсному тижні:

Не можна проживати Страсну седмицю так, як ніби це звичайний тиждень. Віруючим необхідно частіше ходити до церкви, звернути увагу на своє життя і підготувати свою душу до Великодня. Не варто сваритися з близькими, таїти в душі образу, заздрити. Не можна займатися магією, окультизмом. У православній церкві до цих занять завжди ставляться негативно. Також небажано захоплюватися ворожіннями та народними прикметами. Не варто зловживати алкоголем.

Страсний тиждень повір'я, прикмети і звичаї:

Особливі прикмети і звичаї на Страсному тижні пов'язані з Чистим четвергом. Згідно з прикметами, у Великий четвер, якщо людина хоче бути здоровою протягом року, їй необхідно скупатися до сходу сонця. Також цією водою можна змити всі гріхи, які накопичилися за рік. Згідно з народним повір'ям, людина, яка робить генеральне прибирання в будинку в цей день, отримує від бога дар знайти давно загублені речі. Є вірна прикмета - якщо в Чистий четвер пройде генеральне прибирання, то отримаєш за це багато радості.

У цей день слід перерахувати всі гроші на три рази, щоб весь рік "водилися" гроші. Слід усім у родині взяти по жменьці солі і зсипати в один пакет. Цю сіль прибирають і зберігають, і називається вона "четвергова сіль", тобто сіль Великого Четверга. Нею ви зможете лікувати себе, а також своїх рідних і близьких. З цієї солі роблять обереги для сім'ї, худоби, городу, будинку.

Щоб парубки любили і не обходили увагою, кажуть при митті так: "Як світлий і гарний чистий четвер, так і я раба (ім'я) буду для всіх прекрасною. Амінь".

У Велику п'ятницю обмітають кути ганчіркою, ця ганчірка допоможе позбавитися від болю в попереку, якщо нею обв'язати себе. Цією ж ганчіркою витирають ноги в лазні після миття, щоб ноги не боліли. Попіл, взятий у п'ятницю перед Великоднем, допоможе вилікуватися від алкоголізму, пристріту і від смертної туги.

«Зняття з хреста» Рогіра ван дер Вейден. 1435-1438. Фото: Commons.wikimedia.org

У п'ятницю дивляться у вікно, примічаючи, кого побачать в першу чергу: якщо чоловіка, то до добробуту на три місяці. Якщо в цей час людина захворіє, то швидко одужає. Будь-яка проблема легко вирішується.

Якщо побачите стару жінку, то будуть низкою три місяці невдачі та хвороби, а жінку молоду - будете ці три місяці жити без проблем. Сім'ю, побачите - до миру в сім'ї, до примирення тих, хто у сварці. Собака - до туги, кішка - до прибутку, птиці - до нового знайомства і приємних вістей, інвалід - до смерті близької людини.

В цей день ні в якому разі не перуть.

У Страсну п'ятницю (остання п'ятниця перед Великоднем) заговорюють людей, які страждають депресією. Для цього три освячених фарбованих яйця опускають у воду, якою потім повинен вмитися хворий. У цей час потрібно читати особливе замовляння:

Зміцни мої вірні слова, Господь,

Зміцни, Христос, рабу Божу (ім'я).

Як люди радіють світлому Великодню,

Так і раба Божа (ім'я) нехай життю буде рада.

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Якщо дівчина не може вийти заміж, потрібно рушник, яким вона витерлася у Чистий четвер, віддати людям на Великдень, тим, що просять милостиню, разом із крашанками та паскою. Після цього незабаром виходять заміж.