У Міносвіти розповіли про нововведення ЗНО-2019 / фото УНІАН

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила про новації цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання.

Як передає кореспондент УНІАН, про новації вона повідомила під час Години запитань до уряду у парламенті.

Гриневич зазначила, що цього року є дві основні новації.

Відео дня

Читайте такожЗ 2020-го року всі іноземні студенти після першого курсу здаватимуть ЗНО з мови навчання – МОН

За її словами, перша – проведення обов’язкової державної підсумкової атестації з української мови і з математики або історії на вибір.

Міністр наголосила, що цю атестацію складають всі учні шкіл, а також професійно-технічних закладів і студенти коледжів.

Також Гриневич зазначила, що другою новацією є те, що цьогоріч запроваджено розумне пристосування процедури переведення тестових балів з української мови та літератури до цільової категорії випускників шкіл з мовами національних меншин, мови яких не належать до групи слов’янських мов.

Вона зазначила, що дітям, які навчаються, зокрема, угорською та румунською мовами, що дуже відрізняються від слов’янських, складно опановувати українську мову.

Читайте такожУ Міносвіти порадили випускникам, як правильно обрати виш і спеціальність

Гриневич додала, що до недавнього часу у цих учнів було мало можливостей вивчати українську мову, і зараз необхідно брати це до уваги.

“Тому для них буде встановлений адаптивний поріг, нижчий за звичайний, який дасть їм можливість брати участь у конкурсних відборах до закладів вищої освіти”, - наголосила міністр освіти і науки.

При цьому вона додала, що зараз значно інтенсифіковано вивчення української мови у таких школах.

Гриневич також повідомила, що у 2021 році цей тимчасовий адаптивний період буде скасовано і буде запроваджено дворівневий іспит з української мови — це базовий рівень: українська мова як державна і поглиблене вивчення української мови і літератури.

Як повідомляв УНІАН, цього року основна сесія ЗНО відбудеться 21 травня-13 червня, тести складатимуть 355 тисяч осіб. Загалом ЗНО відбуватиметься з 11 предметів.