У ПЦУ не задоволені статусом митрополії / фото УНІАН

Православна церква України не задоволена статусом митрополії та чекає на статус патріархату.

Про це почесний патріарх ПЦУ Філарет розповів в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Ми не задоволені статусом митрополії. Ми понад 25 років існуємо як патріархат. І народ обирав патріархів. Я – третій патріарх. А до мене був патріарх Володимир, патріарх Мстислав. Патріархи були! І тому для України ми є патріархат. А для зовнішнього світу, тобто для православного світу, ми є Київська митрополія», — сказав Філарет.

Відео дня

«Але віримо, що прийде час, коли все православ’я визнає українську церкву не митрополією, а патріархатом», — додав він.

На запитання, коли Православна церква України зможе отримати статус патріархату, Філарет відповів: «Коли об’єднаємо все українське православ’я в одну церкву».

Читайте такожПЦУ набуде статусу патріархату після об’єднання з усією колишньою УПЦ МП і визнання її усім світовим православ’ям

Нагадаємо, 15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій у своїй резиденції у Стамбулі підписав томос, який проголошує автокефалію новоствореної Православної церкви України. 6 січня Варфоломій передав Епіфанію посох і томос, який проголошує автокефалію. Тепер процедура отримання Україною церковної незалежності офіційно завершена.

7 січня у Софії Київській відбулося перше богослужіння після надання томосу Православній церкві України.