День матері 2019 святкуватимуть 12 травня / фото УНІАН

День матері в Україні та багатьох країнах світу відзначають у другу неділю травня

Таким чином, День матері 2019 святкуватимуть 12 травня, це найближча неділя.

Міжнародний день матері

День матері - міжнародне свято на честь матерів. Відзначається щорічно в другу неділю травня в багатьох країнах Європи, Африки, Північної й Південної Америки, Австралії, Китаї та Японії.

Відео дня

Витоки святкування Дня матері, можливо, слід шукати у святах весни, які жителі античної Греції присвячували Реї, матері великого бога Зевса. Починаючи з 1600 року, в Англії з'явилася традиція святкування Материнської неділі. У цей день, який припадав на четверту неділю Посту, вшановували матерів. А ще в цей день не можна було працювати, потрібно було обов'язково відвідати батьків.

Читайте такожМеган Маркл народила

У 1907 році молода американка Анна Джервіс із Західної Вірджинії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір, яка передчасно пішла з життя. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. Її старання увінчалися успіхом - у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День матері як офіційне свято. У 1912 році була створена Міжнародна Асоціація Дня матері з метою поширення свідомого святкування цього дня.

З 1914 року це свято отримало офіційний статус в США. Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн (серед них - Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна, Естонія та ін.), а ще понад тридцять відзначають свято в інші дні.

Читайте такожПривітання з Днем матері: найкращі вірші, побажання, смс, листівки

День матері в Україні

Шанування жінки-матері в Україні є давньою традицією, її з давніх часів оспівували як берегиню сім'ї, роду й народу. Пізніше це шанування посилилося поклонінням Божій Матері - заступниці та покровительці всіх українців, а в подальшому - любов'ю до матері-України.

Але у 1939 році радянська влада заборонила святкування Дня матері. Вже в незалежній Україні законодавчо святкування Дня матері було встановлено в 1999 році, у зв'язку з чим давня традиція святкування Дня матері набула нового звучання.

День матері: що прийнято в цей день робити і як вітати

У цей день заведено поздоровляти матерів і вагітних жінок.

В День матері діти намагаються зробити хоча б невеликий сюрприз своїм мамам. Наприклад, це символічні подарунки та квіти. В Італії, наприклад, подарунок містить ще й випічку. Британці ж у цей день випікають кекси, а крім квітів дарують ще й шоколад.

Читайте такожДень матері: коли відзначають, традиції та історія свята

У США та Австралії існує традиція носити в цей день на одязі квітку гвоздики. Причому колір має значення, так кольорова гвоздика говорить про те, що мати особи жива, а білі квіти приколюють до одягу в пам'ять про померлих матерів. При цьому, в Австралії на офіційному рівні не святкують День матері. Але люди все одно вшановують своїх матерів, дарують їм квіти й маленькі подарунки.

Японці намагалися ввести подібне свято ще в 1931 році. Тоді вони зв'язали День матері з днем народження імператриці. Але довше одного року традиція не протрималася. Зараз вони, як більшість країн світу, дарують матерям квіти у другу неділю травня.

У Мексиці на День матері в католицьких церквах на месах обов'язково співають особливу пісню: "Las mañanitas". Після чого влаштовують святкові обіди.

В Австрії у другу неділю травня у всіх ресторанах з'являється особливе меню для мам.

В Україні в цей день діти традиційно дарують квіти, цукерки, листівки, вироби, зроблені своїми руками, і присвячують матерям вірші або пісні. Квіти, невеликі подарунки, листівки та побажання - все це стало атрибутами святкування Дня матері в Україні.

Як поздоровляти з Днем матері

Мамам можна подарувати букет квітів. І це не обов'язково повинен бути букет дорогих троянд. Досить знайти красивий букет з домашніх або польових квітів, які вирощують бабусі у своїх палісадниках. А якщо мама любить доглядати за кімнатними рослинами, можна купити квітку в горщику.

Також можна розглянути щось з одягу. Наприклад, шарф, рукавички, халат, плед. Також можна зупинити свій вибір на парфумах.

Якщо говорити про корисні подарунки для комфорту, то варто звернути увагу на такі речі, як банний рушник, світильник, фен для волосся, подушку, ковдру, постільну білизну.

Для жінки, яка любить читати, гарним подарунком буде звичайна або електронна книга. Якщо мама любить готувати, їй має сподобатися книга з кулінарними рецептами.

Також можна розглянути подарунки, які дарують емоції, наприклад - квиток в театр або кіно, сертифікат на косметичну процедуру, сертифікат на сеанс масажу, прогулянка на конях, екскурсія, запрошення на виставку, квиток на концерт, стрибок з парашутом.

Порадувати маму в цей день можна і якоюсь екзотичною або її улюбленою стравою, десертом. Приготувати їх можна самому, а можна запросити маму в кафе чи ресторан.

Але пам'ятайте, що найголовніше в це свято - ваша любов і увага!

Нагадаємо, раніше УНІАН повідомляв, коли відзначається День матері 2019 в Україні.