10 травня 2014 року у Сімферополі російські силовики заарештували режисера Олега Сенцова. А за тиждень у російському полоні опинився студент Олександр Кольченко. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова — до 20 років ув’язнення.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Його головною  вимогою було звільнення українських політв'язнів з російських в'язниць. Олег Сенцов голодував 145 днів та відмовився від протесту лише в жовтні 2018 року. За цей час він сильно підірвав здоров’я. Олександр Кольченко теж хворіє: він розповідав, що приймає ліки від аритмії.

Читайте такожСаджайте квіти, а не людей: в Києві на підтримку Сенцова висадили квіти

У грудні 2018 року Європарламент присудив Сенцову премію імені Сахарова "За свободу думки". Українського політв’язня підтримали у всьому світі, у тому числі знаменитості.

Наразі в Росії та в анексованому Криму утримують 236 українських політв'язнів. Ці цифри не враховують людей, які перебувають в полоні на території самопроголошених ДНР та ЛНР. Коли вони вийдуть на свободу і повернуться в Україну – наразі невідомо.