У січні Філарету виповнилося 90 років / REUTERS

Гучний скандал в Україні між патріархом Філаретом і митрополитом Єпіфаній саме зараз виник неспроста.

Політолог Володимир Фесенко в коментарі Главреду розповів, що погрози від Філарета посипалися саме зараз не випадково. Причина - перехідний період влади, тому легше себе проявити.

"Те, що це відбулося зараз, як і в історії з Конституційним судом, є проявом ситуації з перехідним періодом, коли одна влада йде з посади, а новий президент ще не прийшов. У цей період посилюється політична нестабільність і нестабільність влади, і цим можна скористатися. В даному випадку Філарет цим і скористався. На превеликий жаль, на прикладі Філарета, дуже поважної людини, ми побачили один із смертних гріхів – гордість. І жадобу влади", - сказав Фесенко.

Відео дня

Читайте також"Це конфлікт двох людей": ієрарх ПЦУ про скандал у церкві

Політолог додав, що майже 30 років тому Філарет опинявся в подібній ситуації.

"На початку 90-их главою Російської православної церкви обрали Алексія, а не Філарета. А от якщо б він тоді прийшов до влади, то ми б зараз не бачили українського патріота, а українофоба і русофіла. І тоді, не з патріотичних міркувань, а тільки через жадобу влади він створив Київський патріархат.

Зараз знову з'явився зручний випадок, яким Філарет вирішив скористатися. З боку влади – менше впливу. Якщо б не було президентських виборів, то Порошенко на нього впливав і намагався домовлятися. Поки Епіфаній досить слабенький, але вже видно, що він хоче бути самостійною фігурою", - уточнив політолог.

Дії Філарета – це по суті спроба шантажу, впевнений Фесенко. Але на підтримку інших священиків Філарету розраховувати не варто. Це показала і церемонія вшанування пам'яті священномученика Макарія. На традиційний для УПЦ КП свято на запрошення Філарета прийшли тільки 4 єпископа.

"Думаю, що ніхто з інших священиків не піде на розкол і відновлення Київського патріархату. І Філарет погрожує, він роздратований і сердитий. Але зараз більшість тих, хто брав участь у створенні УПЦ, не підуть за ним. Про це не говорять, але все, при участі в об'єднанні, обов'язковою умовою від УПЦ МП і УАПЦ було те, що Філарет не повинен очолити ПЦУ. І він про це знав, і погодився. При цьому розраховував, що поставить Єпіфанія як маріонетку, а сам буде керувати, але не вийшло", - пояснив Фесенко.

Читайте також"Причина у конфлікті": митрополит пояснивши стрімке зменшення кількості переходів громад до ПЦУ

У січні Філарету виповнилося 90 років. Це вік, коли не варто думати про жагу влади, вважає Фесенко.

"90 років, потрібно вже трошки відпочити і думати про вічне. Для порівняння можна навести приклад греко-католиків. Любомир Гузар пішов сам, зберігши свій авторитет. А у Філарета це виглядає як фарс, але фарс сумний", - резюмував політолог.

Нагадаємо, раніше патріарх Філарет розповів, що глава ПЦУ митрополит Епіфаній не дотримується тих домовленостей, які були досягнуті на Соборі 15 грудня 2018 в соборі св. Софії. Філарет додав, що порушив домовленості і поки ще чинний президент України П. Порошенко.

Також раніше ЗМІ розповіли про плани патріарха Філарета щодо відновлення УПЦ КП.

У Вселенському патріархаті наполягають на відсутності патріархату в Україні.