фото УНІАН

Також телеканал «1+1» надіслав Прем’єр-Міністру України Володимиру Гройсману офіційного листа з вимогою провести службове розслідування щодо дій працівника Кабміну, який накинувся на журналіста, влаштовувавши штовханину, та зірвав зйомку в приміщенні Уряду. У Національній спілці журналістів України також засуджують поведінку чиновника, який зухвало перешкоджав працівникові ЗМІ.

Інцидент із перешкоджанням професійній діяльності стався 15 травня після засідання Кабінету Міністрів: журналіст Володимир Тимофійчук хотів взяти коментар у Міністра юстиції України Павла Петренка, проте на нього накинувся головний спеціаліст Секретаріату Кабінету Міністрів Ігор Конопацький. Чиновник влаштував штовханину та хапав журналіста за одяг та руки, у результаті зірвав зйомку. Зухвалу й неадекватну поведінку працівника Секретаріату Кабміну було знято на відео.

Дії чиновника працівники телеканалу «1+1» розцінюють як цілеспрямовані по відношенню до телеканалу: «Конопацький І. М. бачив у руках журналіста мікрофон телеканалу «1+1» та свої протиправні дії застосував лише до нього. Усім іншим представникам українських ЗМІ перепон ніхто не створював», - ідеться у листі до Прем’єр-Міністра України Володимира Гройсмана за підписом шеф-редактора управління журналістських проектів телеканалу «1+1» Олександра Дубінського. Також у зверненні висувається вимога «…надати відповідну оцінку діям Конопацького Ігоря Михайловича».

На думку медіа-юриста, секретаря Національної спілки журналістів Валерія Макеєва, беззаперечним є факт, що Ігор Конопацький свідомо і зумисно здійснює дії з перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

Відео дня

«Є редакційне завдання журналіста, підстави перебування журналіста на заході, акредитація. Журналіст чітко повідомляє нападника про наміри та підстави своїх дій. Проте Ігор Конопацький діє цинічно та зухвало, демонструє свою неповагу до професійних дій журналіста. Присутні ознаки злочину за ст.171 ККУ, відповідно таке правопорушення карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, - відзначає Валерій Макеєв. - Також переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою, - карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років».