Абітурієнти з окупованих територій можуть вступити до ВНЗ за спрощеною процедурою / фото УНІАН

Від 3 червня до 27 вересня працюватимуть центри "Донбас-Україна" й "Крим-України", через які вступники з окупованих територій можуть вступити у виші на материковій Україні.

Про це повідомила прес-служба Міністерства освіти і науки.

Читайте такожЗНО-2019 з англійської мови: оприлюднено правильні відповіді (документ)

Відео дня

Через ці освітні центри абітурієнти з окупованого Криму і Донбасу можуть вступити без зовнішнього незалежного оцінювання, паспорта і атестата. Для спрощеного вступу їм слід звернутися до одного з центрів, подати заяву, заповнити освітню декларацію і отримати у закріпленій за освітнім центром школі довідку, яку протягом трьох місяців треба замінити на документ про освіту державного зразка. Крім того, абітурієнти повинні скласти три вступні іспити: українську мову, історію України та профільний предмет чи творчий конкурс.

Після цього у наказах про зарахування задля безпеки прізвища таких вступників обов’язково шифруються.

Центри "Крим-Україна" відкрилися на базі 35 закладів вищої освіти у восьми регіонах: Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях та місті Києві.

Центри "Донбас-Україна" діють на базі понад 40 вишів. Зокрема, центри розташовані у Києві, Бахмуті, Вінниці, Дніпрі, Краматорську, Покровську, Лисичанську, Маріуполі, Сєверодонецьку.

Попри те, що центри працюватимуть до кінця вересня, вступникам потрібно подати документи до визначеної дати. Прийом документів для вступу на бюджет на бакалавра для абітурієнтів з Криму триватиме до 19 липня, а з Донбасу – до 22 липня. Іспити відбудуться до 19 і 25 липня відповідно.

Для вступу на вступу на бюджет на молодшого спеціаліста документи слід подати до 29 липня. До 28 липня триватимуть іспити і творчі конкурси.

Щоб вступити на бюджет на молодшого спеціаліста, документи варто подати до 13 липня. Вступні іспити – до 21 липня.

Якщо вступники з непідконтрольних територій не встигнуть подати документи до цього часу, то вони можуть до 26 вересня вступити на контракт, а потім одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет.

Нагадаємо, освітні центри "Донбас-Україна" і "Крим-Україна" працюють від 2016 року.