Пам’ятник Жукову націоналісти знесли 2 червня / фото: МедіаПорт

Український інститут національної пам’яті заявляє, що згідно Закону України про декомунізацію пам’ятник Георгію Жукову підпадає під декомунізацію і повинен бути демонтований.

Про це повідомляється на сторінці Інституту.

Окрім того, згідно Закону України про присвоєння імен, в тому числі і топонімам, сьогодні немає правових підстав присвоїти ім’я Жукова будь-якому топоніму.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського прокоментували знесення погруддя Жукову в Харкові: «непродумана гуманітарна політика»

“Тут немає ніякої колізії. Згадані речницею президента винятки не можна застосувати до даної ситуації. Згідно Закону про декомунізацію (пп. “ґ” п. 4 ч. 1 ст. 1)  символікою комуністичного режиму є в тому числі пам’ятники особам, які обіймали керівні посади. Жуков був першим заступником наркома оборони СРСР у 1942-44 роках та міністром оборони СРСР у 1955-57 роках, а отже обіймав керівні посади у вищих органах влади СРСР. Тому його пам’ятник є символікою комуністичного тоталітарного режиму. Закон (п.6 ст. 7) вимагає демонтувати такі об’єкти. А виняток щодо діячів науки і культури, очевидно, до Жукова не має ніякого стосунку», - прояснив юрист УІНП Сергій Рябенко.

Щодо ініціативи назвати іменем Жукова проспект генерала Григоренка у Харкові, Сергій Рябенко пояснив наступним чином: “Механізму “повернути” назву Жукова немає. Назвати наново — заборонено законом. Ця ініціатива суперечить частині шостій статті 3 Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”. Винятки цієї частини не стосуються об’єктів топоніміки”.

Як повідомляв УНІАН, у Харкові біля Палацу спорту, де проходив з’їзд партії «Довіряй ділам» (партія очільників Харкова Геннадія Кернеса та Одеси Геннадія Труханова), відбулася акція протесту "Можемо повторити" і "Стоп, реванш". Учасники акції знесли бюст Жукову. Замість бюста вони встановили на постаменті прапор України. Сам бюст почали розбивати молотками і сокирами. На спині Жукова зробили напис «Кат».

За фактом інциденту поліція відкрила два кримінальні провадження.