Одного з фігурантів засудили до 17 років позбавлення волі \ Фото УНІАН

Північно-Кавказький окружний воєнний суд Росії виніс вирок фігурантам Бахчисарайської групи справи Хізб ут-Тахрір.

Читайте такожОдин із фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" знаходиться у критичному стані

За рішенням суду, Енвера Мамутова засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, передає Громадське. Ще трьох фігурантів Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова та Зеврі Абсеітова - до 9 років колонії суворого режиму.

Відео дня

На засідання прибула мати Ремзі Меметова. Вона зазначила, що її сина несправедливо обмовили. «Мій народ ніколи не був териристом», - сказала вона.

Також прибула дружина Зеврі Абсеітова, її чоловіка засудили до 9 років позбавлення волі.

Дружина Енвера Мамутова, якого засудили до 17 років позбавлення волі, назвала звинувачення повною брехнею: «Наші чоловіки не терористи. Це переслідування за інакомислення. Якщо людина думає не так, як від неї вимагають, від неї позбавляються, звинувачуючи в тероризмі».

21 грудня всі фігуранти справи виступили з останнім словом у суді - жоден не визнав свою провини та назвав звинувачення політично-вмотивованим.

12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. В результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Абсеїтов, Меметов, Абільтаров і Мамутов. Їх підозрюють в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», що визнана в Росії терористичною.

Довідка УНІАН. Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення мети і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії і в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши до переліку об'єднань, що названі «терористичними».