Балух оголосив нове голодування / фото Радіо Свобода

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звертається до російської колеги Тетяни Москалькової з проханням вжити заходів з відновлення права на зустріч з консулом України українського політв'язня Володимира Балуха.

Читайте такожПолітв’язень Балух написав листа із штрафного ізолятора

Про це український омбудсмен повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

"Стурбована звісткою про те, що український політв'язень Володимир Балух, якого утримують у колонії Тверської області РФ, знову оголосив голодування. Це вже друге його голодування. Минулого року Володимир голодував 205 днів. Це неабияк підірвало його здоров'я. Друге голодування є небезпечним для його життя", - написала Денісова.

Вона наголосила, що знову вдатися до такого радикального кроку Балуха змусили нелюдські умови утримання, зокрема, перебування більш як два місяці в штрафному ізоляторі та позбавлення права зустрічі з консулом.

"Український консул в РФ тричі марно намагався зустрітися з українським політв'язнем. Адміністрація установи, попри те, що Володимир неодноразово заявляв, що є громадянином України, наполягає на його російському громадянстві через кримську прописку. Я звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням перевірити умови тримання Володимира Балуха та вжити заходів з відновлення його права на зустріч з консулом України", - повідомила український омбудсмен.

Також вона оприлюднила заяву Балуха про відмову від прийому їжі, в якій політв'язень наголошує, що не є громадянином ані РФ, ані будь-якої іншої країни.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що на горищі його будинку нібито знайдено 90 патронів і кілька тротилових шашок.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокову голодовку в знак протесту проти винесеного йому вироку у справі про зберігання боєприпасів, яку припинив на початку жовтня.

За даними адвоката Дмитра Дінзе, у Балуха після більш як 200 днів голодовки була підозра на виразку або панкреатит.

5 липня 2018 року підконтрольний Росії так званий "Роздольненський райсуд" засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня підконтрольний РФ так званий "Верховний суд" в Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний строк ув'язнення Балуха до 4 років і 11 місяців.

З 29 березня 2019 року Балуха тримають у колонії в м. Торжок Тверської області РФ.

Адміністрація колонії під вигаданими приводами кілька разів переводила українця в штрафний ізолятор. На сьогодні, за даними адвоката Ольги Дінзе, Балух перебуватиме в ШІЗО до 2 липня.