Мінрегіон опрацьовує можливість створення дитячих ігрових зон в судах / Ілюстрація, Фото УНІАН

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглядає пропозиції адаптувати будівлі і приміщення судів до потреб відвідувачів з маленькими дітьми. Мова йде не лише про облаштування дитячої ігрової зони, але й про створення окремої кімнати «маленький свідок» для неповнолітніх учасників судового процесу.

Читайте такожВ Україні на зупинках громадського транспорту можуть з'явитися туалети

Як повідомляється на «Урядовому порталі», Мінрегіон  оновлює державні будівельні норми щодо проектування судів.

Відео дня

“Сьогодні у чинних застарілих нормах щодо проектування судів відсутні будь-які вимоги для влаштування зручностей чи окремого простору для відвідувачів з маленькими дітьми. А це потрібно робити. Більш того, у чинному ДБН не враховуються випадки, коли учасниками судового процесу можуть бути діти і вони мають надавати свідчення. А для якості і ефективності цих свідчень, звичайно, дитині потрібна сприятлива і дружелюбна атмосфера, правильне налаштування. Щоб вона не відчувала себе боязно чи погано.

Тому зараз, оновлюючи ці норми, одна з пропозицій – обов’язково передбачати окрему дитячу ігрову зону у публічному просторі судів – baby room – та окреме приміщення для надання свідчень неповнолітніми свідками”, – зазначив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Наразі фахівцями та експертами аналізується наявний закордонний досвід створення подібних зон – їх розміри, вимоги до облаштування та обладнання.

Наприклад, у судах Польщі кімнати для надання свідчень неповнолітніми свідками проектують з непомітними відеокамерами, мікрофонами і спеціальним дзеркальним вікном, яке веде у залу судових засідань. Найголовніше завдання цих кімнат – уникнення психологічних травм у дітей в ході судових розглядів. Тому вони проектуються максимально комфортними.

Раніше Парцхаладзе повідомляв, що Мінрегіоном планується вивчити доцільність проектування в будівлях судів публічного простору (холів, вестибюлів, вхідної групи тощо) у форматі open space.

Довідка.

ДБН В.2.2-26:2010 “Будинки і споруди. Суди” встановлюють вимоги до проектування нових і реконструкції існуючих будинків під суди, а також приміщень судів, вбудованих у будинки іншого призначення.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Раніше повідомлялось, що всі нові й реконструйовані супермаркети та інші магазини продовольчих і непродовольчих товарів в Україні з торговою площею 2500 кв. м й більше і універсальним асортиментом товарів з 1 серпня зобов'язані проектувати громадські вбиральні для відвідувачів.