Вікаріат буде підпорядкований митрополиту Епіфанію / фото УНІАН

Синод Православної церкви України сьогодні, 27 липня, ухвалив рішення створити Румунський православний вікаріат для етнічних румунів в Україні.

Про це повідомляє прес-служба ПЦУ.

«Права самоуправління та устрій Православного румунського вікаріату ПЦУ закріплюються у статуті управління православного румунського вікаріату, який має бути вироблений спільно з представниками релігійних організацій, що бажають увійти до складу вікаріату, у братній співпраці з Румунською православною церквою відповідно до висловленої раніше її священним синодом позиції», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЕпіфаній зібрав Священний Синод ПЦУ: Філарет "без поважної причини" не прийшов

Зазначається, що Православний румунський вікаріат ПЦУ є підпорядкованою предстоятелю Православної церкви України Епіфанію особливою адміністративною структурою з правами самоуправління у складі ПЦУ.

«До Православного румунського вікаріату УПЦ (ПЦУ) можуть входити на добровільних засадах релігійні організації (релігійні громади та монастирі) з переважаючим числом етнічних румун. Для цих релігійних громад гарантуються права на дотримання за власним вибором румунської православної богослужбової, мовної та календарної традиції", - наголошує прес-служба ПЦУ.

Статут управління Православного румунського вікаріату ухвалюється священним синодом ПЦУ та затверджується митрополитом Епіфанієм.

На сайті ПЦУ повідомляється, що у засіданні синоду взяли участь всі його члени, окрім почесного патріарха Філарета (без поважної причини) та архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона (з поважної причини).