Грымчака задержали 14 августа / фото УНИАН

Деснянський районний суд Чернігова задовольнив заяву прокурора про виправлення помилки в ухвалі суду про обрання запобіжного заходу заступнику міністра з питань окупованих територій Юрія Гримчака.

Як повідомляє Громадське, прокурори зазначають, що Гримчака приймуть у СІЗО, беручи до уваги сьогоднішню ухвалу з виправленнями.

Водночас, адвокат Гримчака Тетяна Матяш вважає, що ухвала із правильно зазначеним по-батькові Гримчака, яку сьогодні ухвалила суддя, не набула законної сили.

Відео дня

Читайте такожУ Росії звільнили українського політв'язня, засудженого по справі "українських диверсантів" у Криму

«По-перше, мабуть, треба подавати знову клопотання про виправлення помилки вже в ухвалі про розгляд клопотання про виправлення помилки. Моє прізвище Матяш, а не Мятяш. Крім того, вона не назвала порядок набрання чинності цієї ухвали. Вона цього не вказала, це є підставою для подання скарги на суддю у відповідні органи. Суддя навмисно пішла на порушення, щоб направити його (Гримчака — Ред.) у СІЗО», — вважає адвокат.

Матяш заявила, що подаватиме апеляційні скарги на усі рішення судді, скаргу до Вищої кваліфікаційної комісії судді та Державного бюро розслідувань.

Як повідомляв УНІАН, 14 серпня правоохоронці затримали Гримчака і його помічника під час одержання 480 тис. доларів хабара.

За даними слідства, загалом затримані вимагали від підприємця 1,1 млн доларів за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

15 серпня Гримчаку та його помічнику було повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) Кримінального кодексу. "Ці особи шляхом обману заволоділи чужим майном - грошовими коштами - в особливо великому розмірі", - пояснили в НАБУ.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

16 серпня Деснянський районний суд Чернігова призначив Гримчаку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 6 млн грн.

При цьому у першій ухвалі переплутали по-батькові Гримчака, назвавши його Юрієм Михайловичем, а не Миколайовичем. Крім того, в ухвалі помилково зазначили захисника Гримчака. Адвокатом вказали Дмитра Мельника, а не Тетяну Матяш.