Білял Аділов оголосив сухе голодування / фото facebook.com/crimeansolidarity

Фігурант другої сімферопольської групи у "справі Хізб ут-Тахрір" Білял Аділов оголосив сухе голодування через погані умови тримання в Ростовському СІЗО-1.

Як повідомляється на сторінці громадського об'єднання "Кримська солідарність" у Facebook, про це стало відомо під час судового засідання у даній справі.

"До керівництва СІЗО неодноразово зверталися фігуранти у "справі Хізб ут-Тахрір", які містяться в цьому СІЗО, з вимогою поліпшити умови тримання, проте, в результаті, Біляла Аділова помістили в камеру з іще гіршими умовами, з вогкістю, через яку він почав задихатися. Щоб якось привернути увагу конвою, Аділов порвав дроти в камері, після його помістили в карцер на 15 діб", - сказано в повідомленні.

Відео дня

За словами адвоката Аділова Людмили Тюренкової, він тримає сухе голодування з 20 серпня.

Відзначається, що під час сьогоднішнього засідання в Ростовському обласному суді шестеро фігурантів справи, зокрема й Аділов, брали участь у процесі по відеоконференцзв'язку із СІЗО, однак у кімнаті зв'язку для всіх не вистачило стільців і деяким обвинувачуваним довелося стояти весь час засідання.

"З відеоконференцзв'язку було видно, що Білял Аділов почувається погано", - зазначила вона.

За словами Тюренкової, погані умови тримання фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" пов'язані з їх активною позицією і в рамках тримання, де вони намагаються добитися поліпшення умов для всіх ув'язнених, так і в суді, куди вони постійно звертаються з клопотаннями, в тому числі щодо відведення суддів і прокурорів.

"Нелюдські умови тримання Аділова в СІЗО будуть підставами для подання додаткових скарг", - додала вона.

Читайте такожАдвокати заявляють про факти фальсифікації в ялтинській справі "Хізб ут-Тахрір"

Як повідомляв УНІАН, 27 березня в окупованому Криму російські силовики провели обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема активістів об'єднання "Кримська солідарність". Їх підозрюють в участі в діяльності забороненої в РФ організації "Хізб ут-Тахрір".

Окупанти затримали 20 осіб. Затриманих вивезли в ФСБ в окупованому Сімферополі. Проти затриманих порушено справи за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації).

28 березня стало відомо, що в Ростові-на-Дону затримали ще трьох кримських татар, в будинках яких напередодні також проводили обшуки.

Підконтрольний Кремлю так званий "суд" у Сімферополі заарештував до 15 травня всіх 23 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 і 28 березня. 29 березня активістів вивезли в Росію.