ГПУ розслідує факти видачі українцям паспортів іноземних держав / imigrant-hungary.com

Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури досліджує інформацію про масову видачу угорських, румунських, польських та російських паспортів мешканцям західних і східних областей України.

Читайте такожОб’єктивно назріло: віце-прем’єр прокоментував подвійне громадянство в Україні

Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень з посиланням на ухвалу слідчого судді Печерського райсуду Києва Світлани Смик від 26 вересня.

Відео дня

Печерський райсуд надав військовій прокуратурі доступ до оригіналів документів Ради національної безпеки й оборони України, які містять державну таємницю.

Зокрема, у документах Апарату РНБО містяться відомості щодо масової видачі паспортів громадян Угорщини, Румунії, Польщі та Росії відповідно мешканцям західних регіонів України та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Суд дозволив отримати доступ до вхідної документації, що надходила в період з 7 квітня 2014 року по 26 вересня 2019 року до РНБО з Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби, Служби зовнішньої розвідки Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ (Національної поліції) та інших державних органів з інформацією щодо масової видачі паспортів громадян Угорщини, Румунії, Польщі та Росії відповідно мешканцям західних регіонів України та тимчасово окупованих територій Донбасу.

Крім того, військова прокуратура отримала доступ до доручень РНБО Національному інституту стратегічних досліджень щодо проведення науково-аналітичних досліджень щодо розвитку подій в західних областях та тимчасово непідконтрольній уряду України частині Донецької та Луганської областей у зв'язку з масовою видачою громадянам України паспортів іноземних держав (Угорщини, Румунії, Польщі та Росії), а також до письмових рішень, стенограм (протоколів) засідань РНБО із зазначених питань.

Суд визначив строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який необхідно обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею. Ухвала оскарженню не підлягає.

У клопотанні Головної військової прокуратури сказано, що нею здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні від 3 червня 2019 року, яке проводиться Головним слідчим управлінням Служби безпеки України за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 110 Кримінального Кодексу України, за фактом готування до вчинення невстановленими особами посягання на територіальну цілісність України, за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі.

Раніше голова МЗС Угорщини Петер Сійярто категорично заперечив, що Будапешт має намір змінити кордони чи захопити окремі райони українського Закарпаття або ж домагатися статусу автономії регіону.