Парубій дав свідчення у справі проти п’ятьох екс-“беркутівців” \  фото: УНІАН

Суд у справі проти п’ятьох екс-“беркутівців” допитав колишнього голову Верховної Ради Андрія Парубія, який був комендантом наметового містечка та керівником загонів Самооборони Майдану.

Читайте такожРозстріли на Майдані: Луценка, Кличка і Пашинського викличуть на допити

Як передає кореспондент УНІАН, Парубія на засіданні Святошинського райсуду Києва допитували як свідка сторони захисту.

У своїх свідченнях Парубій зазначив, що 21 лютого 2014 року на Майдан на запрошення заступника керівника Штабу національного спротиву Сергія Пашинського прибула контрснайперська група СБУ. За словами Парубія, він особисто провів фахівців через барикади. Люди з цієї групи разом з декількома “майданівцями” пішли оглядати готель “Україна”.

Парубій також додав, що після цього фахівці повідомили його, що нібито знайшли ознаки облаштування в готелі снайперської позиції й пообіцяли пізніше розповісти про це більш детально. Однак з тих пір Парубію про цю історію більше нічого не відомо.

Він також додав, що безпосередньо зв’язок з фахівцями СБУ тримав Пашинський.

Водночас Парубій зазначив, що не пам’ятає, хто саме з “майданівців” разом з фахівцями ходив оглядати готель.

Слід також зазначити, що Пашинський сьогодні в суді у своїх свідченнях нічого не говорив про цей епізод.

Крім того, в ході допиту Парубій повідомив, що насправді постраждалих на Майдані було значно більше, ніж відображено у кримінальних провадженнях та медичних довідках, оскільки багато учасників акцій протесту боялися звертатися до лікарів, а в останні дні протистояння взагалі було небезпечно залишати Майдан. За його словами, цим людям медична допомога надавалася у периметрі Майдану лікарями, які там працювали.

Також Парубій заявив, що саме правоохоронці провокували загострення ситуації у центрі Києва 19 січня та 18 лютого 2014 року.

Зокрема, за його словами, перед тим, як на вулиці Грушевського учасники акції почали палити міліцейські автобуси, правоохоронці ще у світлу пору доби кидали у бік протестувальників світлошумові гранати з прикріпленими до них металевими елементами.

Також Парубій підтвердив покази попереднього свідка Пашинського про те, що Майдан не мав чітко визначеного керівника чи керівників, які б давали накази учасникам акції вчиняти будь-які дії.

За його словами, політичні лідери Майдану Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок, Олександр Турчинов здійснювали лише координаційну та організаційну функції щодо життєзабезпечення Майдану, а також координували охорону учасників акції протесту від “тітушок” та нападів правоохоронців.

Крім того, відповідаючи на запитання адвокатів екс-“беркутівців”, чому учасники Революції гідності не виконали домовленості щодо примирення, яких було досягнуто між лідерами опозиції та екс-президентом Віктором Януковичем за участі міжнародних посередників, Парубій зазначив Майдан не сприймав жодних домовленостей з Януковичем.

Наступне засідання у справі екс-«беркутівців» розпочнеться об 11.30 3 грудня.

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

16 липня Святошинський райсуд Києва змінив запобіжний захід Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

24 жовтня Тамтурі було змінено запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслету на нічний без носіння електронного браслету. Іншим обвинуваченим до 22 грудня продовжено запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.