Пашинський дав свідчення у справі "екс-беркутівців" \  фото УНІАН

На засіданні суду у справі проти 5 екс-“беркутівців” як свідка сторони захисту допитали колишнього народного депутата Сергія Пашинського, який був заступником керівника Штабу національного спротиву, що координував акції на Майдані та по всій країні.

Читайте такожРозстріли на Майдані: Луценка, Кличка і Пашинського викличуть на допити

Як передає кореспондент УНІАН, у Святошинському райсуді Києва Пашинського допитували за допомогою конференцзв’язку, оскільки наразі його утримують у слідчому ізоляторі за підозрою у нанесенні громадянину тяжких тілесних ушкоджень.

Відео дня

Переважно захисники екс-«беркутівців» запитували у Пашинського, хто надавав накази “майданівцям” займати будівлі в центрі Києва, зокрема Будинок профспілок, Жовтневий палац, Міністерство АПК та інші.

Також адвокати запитували, хто віддавав накази учасникам Майдану “штурмувати урядовий квартал”, не виконувати судові рішення щодо заборони проведення масових акцій, чи відомо Пашинському, що “майданівці” мали зброю, чи знає він, хто стріляв по правоохоронцях.

Пашинський відповідав, що на Майдані не було керівників, які б віддавали накази учасникам акцій, що рішення судів, які забороняли проведення акції, — це були по суті не судові рішення, а рішення адміністрації Віктора Януковича, що жодної зброї в учасників Майдану він не бачив, хто стріляв по правоохоронцях - не знає, й дізнався про ці факти з повідомлень у ЗМІ.

Також Пашинський додав, що йому не відомо про перебування на Майдані якихось снайперів з Прибалтики.

Водночас Пашинський зауважив, що, за наявною у нього інформацією, по правоохоронцях могли стріляти представники спецпідрозділів з Росії, яких завезли на Майдан з метою спровокувати кривавий конфлікт.

Також Пашинський заявив, що він особисто мав зброю, проте впродовж всього Майдану тримав її у багажнику автомобіля й жодного разу не діставав і не використовував.

Очікується, що зараз у суді розпочнеться допит наступного свідка сторони захисту — колишнього голови ВР Андрія Парубія, який був комендантом наметового містечка та керівником загонів Самооборони Майдану.

Довідка УНІАН. Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-"беркутівців" Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Цим особам інкримінується скоєння теракту, перевищення службових обов’язків, умисне вбивство, замах на вбивство, перешкоджання проведенню мирних мітингів і зборів, викрадення і приховування зброї після вчинення злочину.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

16 липня Святошинський райсуд Києва змінив запобіжний захід Тамтурі з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

24 жовтня Тамтурі було змінено запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслету на нічний без носіння електронного браслету. Іншим обвинуваченим до 22 грудня продовжено запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.