За словами Денісової, вони детально обговорили з нацгвардійцем обставини його справи / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголосила на політичному значенні справи незаконно засудженого в Італії до 24 років в'язниці нацгвардійця Віталія Марківа та закликала українські органи влади визначитися з його статусом.

Як повідомила омбудсмен у Facebook, разом зі своїм представником з дотримання прав людини в місцях несвободи та процесуальних прав Вячеславом Петльованим і начальником відділу моніторингу прав громадян України, які перебувають у місцях несвободи за кордоном та на тимчасово окупованій території, Оленою Тучіною вона відвідала Марківа, якого утримують у міланській виправній колонії "Опера", де відбувають покарання особи, що скоїли особливо тяжкі злочини.

Читайте такожУкраїна оскаржила вирок незаконно засудженому в Італії Марківу (відео)

Відео дня

За словами Денісової, вони детально обговорили з нацгвардійцем обставини його справи. Вона наголосила, що справа ґрунтується на показах єдиного свідка - французького журналіста, однак жодних експертиз слідство не провело.

За її словами, в офіційних документах у справі італійська сторона вказує, що Марків перебував у складі парамілітарних структур, хоч насправді він був військовослужбовцем Нацгвардії України.

"Зазначаю, що обвинувальним вироком у справі Віталія Марківа Нацгвардію України буде визнано тимчасовим формуванням, дії якого були незаконними, що надалі використовуватиметься РФ. Через це можна стверджувати, що справа нашого громадянина має політичне значення", - завила Денісова.

Омбудсмен додала, що Україна неодноразово пропонувала італійській стороні створити спільну робочу групу з метою розслідування та встановлення винних у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі, зокрема запрошувала італійські слідчі органи відвідати місце події, щоб на власні очі впевнитися у необґрунтованості позиції сторони обвинувачення.

Денісова закликала державні органи України визначитися зі статусом Марківа, а українську діаспору, італійців та італійські ЗМІ - поширювати неупереджену інформацію щодо обставин загибелі Роккеллі.

Вона також звернулась до комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович та міжнародної спільноти з проханням тримати на контролі цю резонансну справу.

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

Читайте такожПосол в Італії назвав процес над нацгвардійцем Марківим результатом спецоперації Кремля

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

13 липня адвокат нацгвардійця Рафаеле Дела Валле припустив, що рішення за апеляцією на вирок Марківу можуть ухвалити наступного року.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.

20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.