У МВС хочуть посилити покарання за наїзди на людей / фото Ruslan Forostyak

У Міністерстві внутрішніх справ України підготували законопроекти про посилення покарання водіїв за наїзди на людей, що призводять до травмування або загибелі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко під час спілкування на мітингу з велосипедистами, які прийшли до МВС звернути увагу міністерства до відсутності безпеки на дорогах у зв'язку з нещодавньою загибеллю двох велосипедистів на Брест-Литовському шосе.

Читайте такожУ масштабній ДТП у Києві постраждала вагітна дівчина (фото, відео)

Відео дня

«Зараз МВС розробило низку законопроектів, які будуть внесені ще до кінця року до Верховної Ради. Там передбачено, перше: обов'язковість використання світловідбивних елементів пішоходами та іншими учасниками руху, по-друге: передбачено підвищення відповідальності для осіб, які скоюють наїзди, що закінчуються травмами і загибеллю. Крім того, ми будемо підвищувати відповідальність для того, щоби вихід на волю для тих, хто зробив наїзд на пішоходів, або скоїв ДТП зі смертельними наслідками, був не через половину відсидженого строку, а мінімум через 2/3», - сказав Геращенко.

При цьому він зазначив, якщо наїзд на людину був вчинений водієм під впливом алкоголю або наркотичних засобів, тоді відповідальність буде ще більшою.

Окремо, Геращенко сказав, що у першому кварталі 2020-го року після завершення тестування планується реальний запуск системи автоматичної фото- і відеофіксації перевищення швидкості. За його словами, наразі ця система у Києві відпрацьовується в тестовому режимі. Йдеться про 20 камер.

Геращенко додав, що п'ять камер, які було запущено у тестовому режимі у листопаді, зафіксували на 5 проспектах Києва 41 тис. випадків перевищення швидкості.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні у Києві близько 70 велосипедистів провели акцію біля будівлі Міністерства внутрішніх справ України з вимогою звернути увагу на відсутність безпеки на дорогах. Учасники акції заявляли, що на дорогах «немає порядку» і за порядком «ніхто не слідкує».

Депутат Київської міської ради, організатор велоперегонів «Київська сотка» Сергій Харчук перерахував основні вимоги активістів. Зокрема, йдеться про дотримання ліміту швидкості (50 км/год в містах), контроль за лімітом швидкості (50 км/год), відеоспостереження, невідворотність покарань, і про розміщення інформаційних бордів, що інформуватимуть про наявність велосипедистів на дорогах.

21 грудня близько 17-ї години на Брест-Литовському шосе (зупинка громадського транспорту «Пролісок») у ДТП за участю автомобіля Chevrolet загинули два велосипедисти. Від отриманих травм чоловік та жінка загинули на місці.

Пізніше у поліції завили, що повідомлено про підозру чоловіку, який на смерть збив двох велосипедистів на Брест-Литовському шосе. Правопорушнику загрожує до десяти років тюремного ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.