Ілюстрація REUTERS

Українське керівництво вивчає можливість залишити підконтрольну бойовикам частину Донбасу без води, якщо так звана «влада» самопроголошеної республіки не погасить борги за комунальні послуги.

Про це заявив заступник голови Донецької ОДА Ігор Мороз, передають Новости Донбасса.

Читайте такожУ Кремлі кажуть, що мають чим добудувати "Північний потік-2"

Відео дня

За його словами, ОРДЛО споживає 23 мільйони кубометрів води в місяць, а підконтрольна – 10 мільйонів кубометрів. Крім того, Мороз додав, що українська сторона щомісяця втрачає 140 мільйонів гривень на електроенергію, яку використовують для доставки води на окуповані території.

Питання оплати за водопостачання було винесено на розгляд Тристоронньої контактної групи, і та сторона, пояснює Мороз, попередньо погодилась оплатити послуги. Але остаточного механізму розрахунків немає досі.

При цьому система водопостачання у Донецькій області взаємопов’язана по обидві сторони лінії зіткнення.

Мороз зазначив, що уряд доручив розробити альтернативну схему водопостачання підконтрольній Україні території з визначеними джерелами й засобами. Якщо ж уряд підсумує, що з боку терористів «ми нічого не отримаємо», то буде ухвалено рішення щодо прокладення нових труб.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України зобов'язав НАК «Нафтогаз України» не враховувати борги об'єктів теплопостачальних підприємств, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областях, при визначенні рівня розрахунків підприємства за газ.