Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України зобов'язав НАК «Нафтогаз України» не враховувати борги об'єктів теплопостачальних підприємств, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областях, при визначенні рівня розрахунків підприємства за газ.

Читайте також"Нафтогаз" не буде штрафувати ОСББ за недобір газу

Про це йдеться в коментарі «Нафтогазу» щодо постанови уряду №875 від 12 жовтня.

Відео дня

У компанії пояснили, що є кілька підприємств, розташованих на підконтрольній Україні території, частина об'єктів яких тепер перебуває на тимчасово окупованих територіях. За цією частиною об'єктів є борги, як за проданий ним газ, так і за теплопостачання, надане ними споживачам до 31 грудня 2014 року.

«Така заборгованість враховувалася при визначенні рівня розрахунків (якщо він падає нижче 90%, ми не маємо права поставляти газ цим підприємствам на підконтрольній території). Тепер ці старі борги, що з'явилися до 31 грудня 2014 року і згенеровані об'єктами, які зараз перебувають на тимчасово окупованій території, не враховуватимуться при визначенні рівня розрахунків тієї частини, яка залишилася на підконтрольній території», - сказано в повідомленні.

У НАК зазначили, що постанова ці борги не прощає, а тільки тимчасово «виводить їх за дужки» для визначення рівня розрахунків за тими об'єктами, які є на підконтрольній території.

У компанії також наголосили, що постанова Кабміну не означає, що «Нафтогаз» зобов'язаний поставляти газ для ОРДЛО. Згідно з чинними нормами, обов'язок поставляти газ населенню, релігійним організаціям або тепловикам не поширюється на тимчасово окуповані території ОРДЛО. І в цій нормі жодних змін не було.

«Якщо нам накажуть поставляти газ на ці території України до їх звільнення і без можливості збирати за газ гроші, ми вам скажемо», - додали в НАК.

Згідно з прийнятою постановою, Донецька і Луганська обласні державні адміністрації мають затвердити перелік підприємств теплопостачання, об'єктів і підрозділів, як на підконтрольній українській владі території, так і на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляв УНІАН, за даними НАК «Нафтогаз України» станом на 1 жовтня 2019 року сумарна прострочена заборгованість перед компанією підприємств ТКЕ і ТЕЦ за природний газ, який використовується для виробництва теплової енергії, становить близько 34,6 млрд грн, з них за 2019 рік - 12,3 млрд грн.