Для 19% респондентів узагалі немає різниці, демократичний режим чи ні / УНІАН

52% українців вважають, що демократія є найбільш бажаним варіантом державного устрою для України.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року.

Читайте такожРосія має намір спростити процедуру отримання громадянства для жителів України та низки держав

Відео дня

Зокрема, більшість громадян - 52% вважають, що демократія є найбільш бажаним варіантом державного устрою для України. Водночас 20% вважають, що за певних обставин авторитарний режим може бути кращим, а ще 19% відповіли, що для них взагалі немає значення, демократичний режим в країні чи ні.

За даними соціологів, серед регіонів відрізняється східний, де віддають перевагу демократичному устрою 37% опитаних, а для 30% немає різниці, демократичний режим чи ні.

Крім того, за даними опитування, згодні поступитися державі часткою прав і свобод в обмін на власний добробут 33% громадян (у 2018 році - 26%), але в той же час зросла кількість тих, хто заради особистої свободи та дотримання всіх громадянських прав готові терпіти певні матеріальні труднощі – 42% (у 2018 році - 36%). При цьому не змогли зробити вибір між цими альтернативами 25% (у 2018 році - 39%).

За даними опитування, східний регіон відрізняється від решти тим, що його мешканці готові поступитися часткою прав і свобод в обмін на добробут – 42% проти 31% тих, хто на це не згодний.

***Опитування проводилося в усіх регіонах України крім окупованого Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснено в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.