Дім Франка готовий звертатися з вимогою виправити прикру помилку в атрибуції громадянства Франка / frankolive

На офіційному сайті Нобелівського комітету українського поета, письменника й літературознавця Івана Франка записали російським громадянином.

Про це у Facebook повідомив директор дому Франка у Львові Богдан Тихолоз.

Франка номінували на нобелівську премію з літератури у 1916 році, але одна з основних причин, чому українець її так й не отримав, була його смерть, пояснив Тихолоз.

Відео дня

Читайте такожМВС: Російській блогерці Мітрошиній буде заборонено в'їзд до України

Тихолоз наголошує, що письменник ніколи не був громадянином Російської Федерації, навіть формально, а все життя він жив під правлінням імперії Габсбурґів.

Франко кілька разів побував у Російській імперії та рік прожив під тимчасовою російською окупацією Львова 1914-1915 років. Але Росія ніколи не була країною проживання українця.

«Тож навіть за суто формальними критеріями країна (country) Івана Франка – це аж ніяк не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як зазначено в базі даних Нобелівського комітету), а радше AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA)», – пояснив науковець.

Тихолоз також зазначив, що Дім Франка у Львові виступає з ініціативою офіційного звернення з вимогою виправити прикру помилку в атрибуції громадянства Івана Франка.  

Як повідомляв УНІАН, в Одесі покупець і п'яна продавчиня супермаркету посварилися через українську мову.