Денісова закликала російську колегу надати інформацію про українських рибалок / фото УНІАН

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову надати інформацію про українських рибалок, заарештованих напередодні підконтрольним Кремлю «судом» в окупованому Криму.

Про це український омбудсмен повідомила у Facebook.

Читайте такожУ кримськотатарському добробаті прокоментували арешт кримчанина за членство в його лавах

Відео дня

«Російська Федерація продовжує незаконно затримувати громадян України на тимчасово окупованій території Кримського півострова, при цьому не надає офіційних відомостей до уповноважених органів України», - наголосила вона.

Денісова нагадала, що 4 лютого рішенням підконтрольного Кремлю «Київського районного суду» в окупованому Сімферополі був незаконно заарештований кримський татарин Наріман Межмедінов, однак про це затримання стало відомо лише сьогодні з повідомлення прес-служби російської ФСБ.

Крім того, за словами омбудсмена, 15 лютого прикордонники ФСБ РФ затримали в Азовському морі судно з громадянами України на борту, але офіційні повідомлення щодо підтвердження анкетних даних цих людей та процесуального статусу також відсутні.

«Звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційні дані стосовно затриманих громадян України, зокрема їх повні анкетні дані, підстави затримання та процесуальний статус, а також перевірити дотримання прав затриманих громадян України на належне утримання, справедливий суд та захист. Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій тримати на контролі ситуацію щодо чергових фактів затримання країною-агресором громадян України та не допустити порушення їх основоположних прав і свобод», - написала Денісова.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого в західній частині Азовського моря російські прикордонники затримали українське маломірне судно, на борту якого перебували жителі села Райнівка Приморського району Запорізької області Сергій Гога, Олексій Іванов, Василь Тюркеджі і Максим Терехов. Разом з судном їх відвезли до порту окупованої Керчі.

Прокуратура за фактом захоплення українських рибалок відкрила кримінальне провадження за статтями 146 та 278 КК України.

У так званому прикордонному управлінні ФСБ Росії в окупованому Криму заявили, що капітан судна не виконав вимогу про зупинку і спробував втекти, а в ході огляду плавзасобу було виявлено понад 290 екземплярів камбали і незаконне знаряддя лову – ставну сітку.

Підконтрольний російським окупантам «Керченський міський суд» заарештував чотирьох українців на 10 діб.

Сьогодні, 17 лютого, російські ЗМІ з посиланням на прес-службу російської ФСБ повідомили, що в окупованому Криму затримали та заарештували нібито учасника кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана. Проти нього порушили кримінальну справу за фактом нібито участі в діяльності "незаконного збройного формування", що діє на території іноземної держави з метою, яка суперечить інтересам Російської Федерації (ч. 2 ст. 208 КК РФ).

За даними "УФСБ Росії по Республіці Крим і місту Севастополю", підозрюваний у серпні 2016 року виїхав на територію України, де вступив до лав очолюваного Ленуром Іслямовим кримськотатарського добровольчого батальйону ім. Н. Челебіджихана. Потім він повернувся до Криму, але, "маючи реальну можливість добровільно припинити свою участь в НВФ, не звернувся до правоохоронних органів із заявою про це, тим самим продовживши свою злочинну діяльність щодо участі в батальйоні".

Підконтрольний Кремлю "Київський районний суд" Сімферополя заарештував його.